KLINIKA FRAN MIHALJEVIĆ

Barušić: Imamo osmero hospitalizirane djece različitih kliničkih slika i različite dobi

03.11.2021 u 20:14

Bionic
Reading

'Naša je klinika već danima i tjednima puna bolesnika. I danas smo na gotovo stotinu bolesnika. Imamo i osmero hospitalizirane COVID pozitivne djece različitih kliničkih slika i različite dobi. Trenutno nemamo djece koja su takvog zdravstvenog stanja da zahtijevaju mehaničku ventilaciju', izjavio je u Dnevniku HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Barušić je kazao kako je borba za svaki bolnički krevet prisutna svakodnevno. Naročito je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja gdje koji su bolesnici koji su u ovome četvrtom valu mlađe životne dobi, naglasio je.

Na pitanje hoće li bolnice biti primorane prijeći na hladni pogon ako se nastavi ovako veliki trend novooboljelih kazao je da "se boji da će se morati raditi daljnja reorganizacija zdravstvenog sustava".

- Posebno me brine kako će se u tim uvjetima pružiti adekvatna pomoć onima koji su COVID negativni a trebaju bilo kakav dodatni zahvat obradu ili liječnje. Vjerujem da će se od strane svih nadležnih institucija naći rješenje za, teoretski - ono što nam se može događati idućih tjedana, a što nije isključeno. Temeljem ovoga što se sada događa - svi se plašimo dana koji slijede, kazao je Barušić za Dnevnik HTV-a.

Iz poštovanja prema obitelji nije želio govoriti o smrti novorođenčeta pozitivnog na COVID te izrazio sućut u svoje osobno ime i u ime Klinike "Fran Mihaljević".

- Bio bih sretan kad bi mi u Hrvatskoj mogli pokrenuti cijepljenje onakvo kakvo je bilo zamišljeno od početka - kako odraslih, tako i djece gledajući dob od 12 godina pa nadalje, rekao je Barušić komentirajući činjenicu da je u SAD-u odobreno cijepljenje djece od 5. do 11 godina.

Ono što se sad događa, dodao je - trebalo bi tek zaživjeti i kod nas "ali osobno mislim da u ovom trenutku ne možemo govoriti o cijepljenju mlađih dobnih skupina, onih od 5 do 11 godina dok nemamo cijepljene starije.

Odluku o tome treba li prijeći na 'online' nastavu kaže - treba prepustiti epidemiološkoj službi. Siguran je da će se u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja naći zadovoljavajuće rješenje.