TEŠKA SITUACIJA U DALMACIJI

[FOTO/VIDEO] KBC Split prelazi na 'hladni pogon', ravnatelj Julije Meštrović: Nikada nismo imali toliko teških bolesnika, očekujemo još više ljudi na respiratorima

03.11.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare

'Broj bolesnika nam se povećava, 38 ih je na respiratoru, 32 pozitivno na covid, a šestero više nije, ali još boluju od upale pluća. Nikada nismo imali toliko puno toliko teških bolesnika', upozorio je Meštrović.

Dvije rodilje su u jedinici intenzivnog liječenja, kazao je, ali nije želio reći jesu li na respiratoru.

'Za liječenje bolesnika s covidom treba velik broj osoblja, to su anesteziolozi i medicinske sestre. Nemoguće je u tim uvjetima održati pun rad bolnice', kazao je Meštrović na press konferenciji.

'Svi bolesnici kojima treba hitno liječenje bit će zbrinuti, svi onkološki bolesnici i svi oni kojima ne trebaju elektivni zahvati. Takav je bio naš prijedlog Stručnom vijeću', kazao je Meštrović.

'Od svih hospitaliziranih u ovom trenutku imamo 14 posto cijepljenih, a od ovih na respiratoru je 12 posto. Mislim da je to jedan jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana. U ovom trenutku imamo popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s covidom i preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti na respiratoru. Taj broj se ubrzano povećava. Jutros je njih troje stavljeno na respirator', kazao je Meštrović.

Kazao je da bolnica ima dovoljno kreveta i dovoljno respiratora, no da je problem osoblje. 'Još jednom upućujem sugrađane da se cijepe, jer ovu bitku s covidom može se dobiti jedino očuvanjem rada KBC-a Split', rekao je Meštrović.

  • +4
Konferencija za medije ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

U prvom i drugom valu bio je veći broj bolesnika s komorbiditetima, a i dob im je bila devet godina viša nego danas, kad su pacijenti mlađi i imaju manje bolesti.

'Cijepljeni koji su na respiratoru u pravilu su oni koji imaju i neke komorbiditete. Bolesnike koje sad moramo liječiti strojnom ventilacijom puno lakše, bolje i uspješnije odvajamo od respiratora', rekao je Meštrović.

Split: Izvanredna konferencija za medije splitskog KBC-a Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lekas/Pixsell

Predsjednik Stručnog vijeća Ante Punda kazao je da se 'ukidaju elektivni zahvati na kirurgiji', dodavši da će oni koji dolaze na hitne zahvate i onkološki bolesnici biti zbrinuti. 'Nadam se da ova mjera neće dugo trajati', poručio je i još jednom pozvao građane da se cijepe.

Kazao je da novi režim počinje već od sutra. 'Bolnica će raditi i dalje kao što je radila, a ja se nadam da nas pacijenti razumiju i apeliram da je cijepljenje najveći doseg u medicini. Može nam svima pomoći i nadam se da će tako i biti i da će ove mjere brzo prestati', rekao je Punda.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ