KLJUČ GRANICA S IRSKOM

Barnier odbacuje ključne elemente britanskog plana za Brexit

07.09.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier upozorio je da su ključni elementi britanskog plana o trgovinskim odnosima nakon brexita neprihvatljivi, objavilo je u petak britanski parlamentarni odbor za brexit.

Barnier je izjavio da EU neće prihvatiti prijedloge Londona o stvaranju zone slobodne trgovine za industrijska dobra kao ni mogućnost da Velika Britanija prikuplja carine na robu koja ulazi na njezin teritorij a krajnje joj je odredište EU.

To bi "stavilo pod znak pitanja integritet našeg slobodnog tržišta .. To ne dolazi u obzir", rekao je članovima odbora za brexit tijekom saslušanja u Bruxellesu u ponedjeljak.

To je dodatni poticaj onima koji kritiziraju plan premijerke Therese May, a koji predviđa održavanje uskih trgovinskih veza s EU-om.

Plan kritiziraju i pristaše brexita unutar konzervativne stranke Therese May ali i nekolicina onih koji žele da Britanija ostane u bloku.

Barnier je rekao da je 80 posto dogovora usuglašeno, ali i upozorio da sve može pasti u vodu ako se ne postigne sporazum o granici između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a.

On je u petak na Twitteru napisao da je odlučan raditi na tome da izlazak Britanije iz EU-a bude ispregovaran.

"Ususret neformalnom sastanku europskih čelnika u Salzburgu, odlučni smo boriti se za uredno povlačenje Velike Britanije iz EU-a, za dogovor o granici Sjeverne Irske, kao i za ambiciozne buduće odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom", napisao je Barnier na Twitteru.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.