analiza invazije

Barić: Ruska vojna operacija u Ukrajini je zapela, rade u hodu, bez preciznog plana

06.03.2022 u 16:55

Bionic
Reading

Na temu ruske invazije u Ukrajini u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u gostovao je vojni analitičar i politolog Robert Barić, koji smatra da je ruska operacija zapela

'Originalno je izgledalo da će se raditi o većem broju manjih upada i pritisaka, s dizanjem tenzija, ali ne tako da se izazove veća reakcija Zapada. Ovakva reakcija Zapada bila je potpuno neočekivana, a pregovaračka pozicija Rusije sada je lošija. Svi su ujedinjeni u politici prema Rusiji i Kini', rekao je Barić u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

Govorio je i o špekulaciji da Putin sam odlučuje o svemu u Rusiji.

'Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine - jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha. No, u njegovom najužem krugu došlo je do krive strateške procjene da je Zelenski slab, nepopularan i da je pravi trenutak za udar na Ukrajinu, prvo udarom na Kijev, zarobiti politički vrh, a kopnene operacije prema Harkivu i vezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu bit će samo policijska operacija. No, to se nije dogodilo', kaže Barić.

  • +12
Ukrajinska teritorijalna obrana u okolici Kijeva Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Objasnio je i kako ukrajinske snage vode borbe.

'Ukrajinci su se pokazali majstori u onome što se zove manevarsko ratovanje. Znaju ovaj ekstremno nepovoljan teren za manevarsko ratovanje - brežuljkastvo područje, šuma, rijeke, jezera i kanalizirani ste na prometnice, a na njima vas se može lako srediti, to je i Wehrmacht otkrio 1941. Ukrajinska obrana stvara manje skupine koje rade iznenadne napade, pregrupiraju se, bespilotne letjelice očito dobro djeluju, u većim operacijama oko Kijeva, Harkiva, pa čak i Hersona pokazuju se jako dobri', rekao je Barić te dodao kako smatra da ruska vojska može doći do Kijeva, no da je pitanje koliko će to brzo ići i mogu li održavati to okruženje i dopremiti dovoljno snaga za tako nešto.

Uništeni aerodom u Vinici Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

'Prema procjenama Pentagona, angažirali su za ovu operaciju 93% snaga, a rezultati su nezadovoljavajući i kod Harkiva. Koristi se taktika iz Sirije, opkoljivanje gradova i bombardiranje bez obzira', rekao je Barić i doda kako su Mariupolj i Herson ključne točke u smislu komunikacija i opskrbe.

Smatra da je činjenica što Rusi u prvim danima invazije nisu išli na onesposobljavanje telekomunikacija posljedica početnih planova koji su pali u vodu.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Ako se nastavi ovakvim tempom vojno djelovanje, Rusi ne mogu do jače "rasputice" napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkiv. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana', rekao je analitičar.