'A SADA VLADA'

Banožić želi vratiti obavezni vojni rok, otkrio što će biti presudno za konačnu odluku

26.05.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić jutros je precizirao da će Vlada donijeti odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona nakon današnje zatvorene sjednice Odbora za obranu Hrvatskoga sabora. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', Banožić je potvrdio i da se razmišlja o povratku obaveznog vojnog roka

Banožić je na početku emisije 'A sada Vlada' naglasio da bi nabava takvih zrakoplova Hrvatskoj donijela mogućnost ne samo da zadrži, nego i da unaprijedi svoje letačke sposobnosti. Dodao je da se radi o špekulacijama kako će Hrvatska kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, zaključujući da se traži najprihvatljivija ponuda.

'Sve četiri ponude su dobre, ali treba izabrati onu koja je za Hrvatsku najprihvatljivija i najbolja, s obzirom na to da imamo i bitne terminske planove po pitanju obuke i pilota, isporuke i infrastrukture', rekao je Banožić.

  • +5
Sjednica Odbora za obranu na kojoj se raspravljalo o nabavci vojnih aviona Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Naglasio je kako bi odgađanje odluke o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova izazvalo bespovratno uništavanje Hrvatskog ratnog zrakoplova.

'To Andrej Plenković kao premijer nije uopće stavljao kao mogućnost i unatoč ovakvoj teškoj situaciji tražilo se rješenje kako da se na jedan odgovoran način sve to izvede', dodao je Banožić.

Ministar obrane najavio je da će obilježavanje 30. obljetnice osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske biti obilježeno na dostojanstven način. Bit će organizirano svečano postrojavanje pripadnika OS RH, MUP-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici te svečana akademija u HNK. Na Sportsko- rekreacijskom centru Jarun održat će se tradicionalna prezentacija taktičko-tehničkog zbora, no u manjem opsegu nego prijašnjih godina.

Banožić je na kraju potvrdio da se opet razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka.

'Ako mene osobno pitate, da... Gotovo dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali je pitanje motiva. Najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera, što mislim da nije ispravan motiv. Motiv treba biti sigurnost, stabilnost služenja prema vlastitoj državi, prema idealima koji su nastali još kao temelji Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osjećamo sigurno i cjelovito. Mislim da se tom temom još moramo dosta baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak da se ide prema vraćanju obveznog vojnog roka', poručio je.