razgovor za hrt

Pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva: Odnos između SAD-a i Hrvatske ostat će čvrst i ako odaberete francuske zrakoplove

21.05.2021 u 21:10

Bionic
Reading

Pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku, general bojnik Greg A. Semmel komentirao je za Dnevnik Hrvatske radio-televizije mogućnost da Hrvatska pri nabavi borbenih zrakoplova da prednost francuskim, ispred američkih zrakoplova.

Iako su vodeći dužnosnici demantirali u medijima je objavljena vijest da je Hrvatska odlučila kupiti francuske zrakoplove Rafale.

'Hrvatska je u zadnjoj fazi odabira borbenih zrakoplova. Što ako francuski zrakoplovi dobiju prednost pred američkima? Može li to ikako oslabiti ili ugroziti strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske?', bilo je pitanje novinara HRT-a.

'Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a', odgovorio je pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku Greg A. Semmel.

Semmel je za HRT govorio i o vojnoj vježbi “Branitelj Europe”.

'Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja, rekao je general bojnik Greg A. Semmel.

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. Kakvu poruku time SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji i zemljama koje su prisutne u njoj?

'Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije.

  • +15
Prezentacija američkog sustava protuzračne obrane Patriot u Zemuniku Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

Vrhunac vježbi bit će zajednička multinacionalna demonstracija bojevim streljivom Hrvatski bedem 1991.-2021. Njome se obilježava i 30. obljetnica ustroja hrvatskih Oružanih snaga. Kakva je vaša profesionalna procjena njihovih sposobnosti? Možemo li reci da se uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u razvija?

'Da, uloga Hrvatske nesumnjivo jača, osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti', kazao je Semmel.