SAMOOBRANA MINISTRA

Banožić: Zbog Milanovića i njegove zviždaljke Đerek ja izgledam kao nešto loše

10.02.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuo se na današnje očitovanje Državnih nekretnina, prema kojima predsjednik Zoran Milanović nije imao ništa s adaptacijom Vile Kovač na Hvaru. 'Obratio sam se Maji Đerek, jer je ona imala priliku promatrati kako su Državne nekretnine ulagale, a u slučaju ovog objekta nije primijetila', rekao je Banožić, dodajući da se koristi samo dio podataka kako bi se prikazalo da Državne nekretnine rade loše

"Riječ je o licemjerju gdje predsjednik šuti, a mene proziva za nešto loše za državu, Državne nekretnine i maltene me tereti za korupciju. Smisao nije bilo optužiti njega, već pokazati da ima jednak primjer i sad očekujem da kaže za sebe, sve što je rekao za mene", rekao je Banožić na konferenciji za medije prije sjednice Vlade.

Dodao je kako demanti Državnih nekretnina kaže da nije tražio uređenje nekretnine.

Milanović je u četvrtak rekao kako nije tražio adaptaciju državne rezidencije na Hvaru "Vila Kovač", nakon što ga je ministar obrane Mario Banožić sinoć prozvao da se očituje o "adaptaciji i ulaganju" koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna.

Obojica smo čisti, cilj je omalovažavanje

Upitan kakve veze ima predsjednik s ulaganjem u nekretninu na Hvaru i s Banožićevim stanom, ministar je pojasnio - zato što je povučena paralela, a riječ je o identičnom postupku ulaganja.

"Samo je kod mene objašnjeno kao kriminal, a ovdje je sve nešto ok. To je ono što je poanta ove priče", istaknuo je, dodavši da se obratio i bivšoj zaposlenici Državnih nekretnina i zviždačici Maji Đerek.

"Obratio sam se i Đerek jer je očito da je sve državne dužnosnike koji su sada u Vladi, imala priliku promatrati na koji su način Državne nekretnine ulagale u stanove, a to nije primijetila u slučaju ovog rezidencijalnog objekta, a događalo se u periodu kada sam još bio ministar", rekao je ministar.

  • +34
Bakarićeva vila Kovač Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dodao je kako se dio podataka Državnih nekretnina koristi i prezentira kao nešto loše u slučaju vladinih dužnosnika.

"Ovo je jednostavno primjer u kojem sam morao pokazati što se događa u medijskom prostoru i s kojim ciljem - mojim omalovažavanjem", poručio je i podsjetio kako ga je Milanović u javnosti optužio da je "maznuo" stan, a nije.

Ponovio je kako pravo na svoj stan ima temeljem zakona, a smatra i kako nije pogriješio kada je prozvao predsjednika za nekretninu na Hvaru te poručio da su svi postupci unutar Državnih nekretnina zakonski legitimni.

"Tako je uređen i moj stan i rezidencija na Hvaru. Samo upravo zbog prezentacije predsjednika i njegove zviždaljke Đerek, ja ispadam nešto loše u očima javnosti, a kod njih je to nešto normalno", ponovio je Banožić.

Potvrdno je odgovorio na upit novinara znači li to da su "čisti" i predsjednik i on.

Predsjednik Milanović daje izjavu za javnost u Rakitju Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Državne nekretnine ulažu sukladno zakonskom propisu, niti sam birao stan, niti sam tražio da se ulaže, kao ni on", poručio je.

Upitan koliko je bio upoznat s ulaganjima u adaptacije rezidencija dok je bio resorni ministar, objasnio je kako, u pravilu, Državne nekretnine imaju svoj plan rada koji se mijenja zbog određenih situacija, poput recimo potresa.

Očito, naveo je Banožić, s obzirom na to da je uređenje (vile) bilo prije ljetovanja, znalo se da će se nekretnina koristiti i išlo se ulagati kako bi se pripremilo za korisnika. Otprilike se to događa i sa službenim stanovima za dužnosnike, kako bi se doveli u funkcionalno stanje, a pri tome se ne ide s luksuzima.

Funkcioniramo u nemogućim uvjetima u valu nasilja

Upitan što kaže premijer na ove tenzije, odgovorio je kako su mu tenzije nametnute od rujna zato što rade dobre projekte. Tako je ocijenio da su najveće tenzije bile za vrijeme potpisivanja ugovora za avione, potom oko njihove cijene, za vozila, a po završetku toga, sada se opet nešto negativno govori oko vojske.

"To je strategija koja dolazi s Pantovčaka. Svakodnevno razgovaram s Glavnim stožerom i zapovjednicima, jutros smo brusili plan nabave, jučer strateške dokumente. U svom tom njegovom valu nasilja koji radi nad HV-om, mi moramo funkcionirati u nemogućim uvjetima", rekao je Banožić.

Poručio je i kako ovaj resor ne smije biti dnevnopolitička tema, ali da to Milanović još nije shvatio.

  • +26
Ministar Banožić primio ministra obrane Velike Britanije i Sjeverne Irske Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Upitan jesu li na današnjem sastanku "izbrusili" kako će isplatiti dnevnice vojnicima, za što ga Milanović proziva, poručio je kako dnevnice imaju jasnu zakonsku proceduru - Ured predsjednika za svoje potrebe pošalje zahtjev na Kabinet ministra, Kabinet napravi odluku temeljem koje načelnik Glavnog stožera ispisuje zapovijed.

Na komentar kako je inspekcija MORH-a pokazala da nema kršenja zakona i procedure, Banožić je poručio kako smo kod Milanovića vidjeli selektivni pristup čitanja dokumenata i zakona.

Ministar je potom usporedio oznaku tajnosti na inspekcijskom dokumentu koja je tamo temeljem zakona i svojevoljnu oznaku tajnosti službenih putovanja predsjednika, poručivši da ćemo imati jasnu sliku inspekcijskog nadzora kada on skine tajnost s 25 helikopterskih letova.

Između ostalog, problematizirao je što je Milanović u vojarnu u Našice slao vojnu policiju kako bi zabranio novinarima ulazak, što je po njemu bilo suvišno s obzirom na to da su na ulazu u vojni objekt bili stražari, a predsjednik ima drugu zaštitu.

Dodao je kako je vojsci najteže jer mora izvršavati izdane zapovijedi, ali i kako vojska mora znati da ih netko negdje šalje mimo zakona.