ocjena iz bruxellsa

Banožić: Potpuno je neprihvatljiv razgovor s Rusima u ZTC-u

13.10.2022 u 18:35

Bionic
Reading

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu “potpuno neprihvatljivim” da se predstavnici ruske vojne industrije sastaju s predstavnicima Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC), ali i naglasio da njegovo ministarstvo nema nadzora nad tom tvrtkom koja je na tržištu i s kojom ima ugovorni odnos

“Totalno je neprihvatljivo da se organiziraju takvi sastanci”, rekao je Banožić novinarima. Na upit zna li što su Rusi tamo radili, Banožić je rekao da ne zna i da će tražiti izvješće čim se vrati u Zagreb. On u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane NATO-a.

On je rekao da Vojno-obavještajna služba (VSOA) ne može nadzirati civilnu instituciju jer je to tvrtka koja radi civilni program, civilne zrakoplove i na tržištu je.

Banožić je kritizirao saborske zastupnike poput Franka Vidovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji tvrdi da je njegovo ministarstvo to moralo znati.

“Vidim da se uistinu netko želi poigrati sa sustavom obrane i stvoriti određeni kaos u komunikacijskom smislu, izvještavajući građane na netočan i nekorektan način. Čudi me da jedan zastupnik poput Franka Vidovića može izvaliti da smo mi to trebali znati”, kaže Banožić.

Dodaje da ministarstvo ne sudjeluje u radu skupštine toga društva, niti ima bilo kakav nadzor nad tom tvrtkom, nego sam ugovorni odnos.

Istaknuo je se sada ministarstvo želi uključiti u izbor članova uprave kako bi bili izabrani stručni ljudi i kako bi imali jasnu komunikaciju.

“Ja u ovom trenutku doista ne znam tko organizira te sastanke u ZTC-u. Što se tiče Milanovića, mogu reći da se, kadgod se dohvatimo rješavanja nekog problema, on i njegova ekipa počnu tresti”, rekao je Banožić.

Dodao je da će se "s obzirom na probleme koji su se nagomilali u ZTC-u", održati sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom, predsjednikom Upravnog vijeća CERP-a (Centar za restrukturiranje i prodaju, pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom) na temu ZTC-a.

"Morat ćemo proći taj dio vezan za upravu i izvještavanje” rekao je.