završena izobrazba

Banožić: Zajedno stvaramo Hrvatsku vojsku za sve izazove 21. stoljeća

30.06.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Zajedno stvaramo Hrvatsku vojsku sposobnu odgovoriti na sve izazove 21. stoljeća - poručio je ministar obrane Mario Banožić polaznicima vojnih škola na svečanosti završetka vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održanoj u petak u MORH-u

Izobrazbu na vojnim školama na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) završilo je 130 polaznika i polaznica. Među njima je 19 žena. Polaznicima Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole i Visoke dočasničke izobrazbe uručene su diplome, a polaznicima Temeljne časničke izobrazbe među kojima je i 12 pilota rješenja o prijemu u djelatnu vojnu službu, svjedodžbe o postignutom uspjehu te letački znak pilotima. Najboljim polaznicima uručene su srebrna i brončana medalja o izvrsnosti.

"Svjesni činjenice da sve što imamo možemo zahvaliti hrvatskim braniteljima, zajedno s ovim mladim ljudima danas, nastavljamo razvijati sposobnosti Hrvatske vojske (HV). Zajedno stvaramo vojsku sposobnu odgovoriti na sve izazove 21. stoljeća“, rekao je Banožić. Čestitajući polaznicama i polaznicima vojnih škola na uspješnom završetku izobrazbe, istaknuo je kako vjeruje da će im sva stečena znanja biti dodatni poticaj za izgradnju modernijeg, sposobnijeg i snažnijeg HV-a. Posebno je pozdravio i čestitao polaznicima vojnih škola iz prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja, koji su prepoznali HVU kao mjesto izvrsnosti za usavršit znanja i sposobnosti.

"Svojim primjerom dokazujete kako je stalno usavršavanje i učenje doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti naše domovine, ali i doprinosu očuvanju zajedničkih savezničkih vrijednosti“, rekao je Banožić. Naglasio je kako se Hrvatsko vojno učilište od vremena nastanka Hrvatske vojske pozicioniralo kao mjesto na kojem su dokazani ratnici sustavno nadograđivali i stjecali nova znanja koja su vodila do pobjede i slobode.

  • +10
Banožić i Hranj na dodjeli diploma polaznicima vojnih škola Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

„Upravo vi, danas nastavljate tim putem, svjesni kako je pored tehnike i naoružanja, upravo čovjek, znanje i duh pobjednika koji živi u mladosti Hrvatske vojske, ono što čini razliku između dobre i najbolje vojske“, poručio je ministar Banožić. Istaknuo je kako je Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem svjesna da je ulaganje u Hrvatsku vojsku, ulaganje u budućnost, stabilnost i prosperitet RH. Dodao je kako je ulaganje u ljude uvijek na prvom mjestu.

"Od samog početka prepoznali smo čovjeka kao središte obrambenog sustava stoga ćemo i u razdoblju koje je pred nama nastaviti poboljšavati materijalna i socijalna prava naših pripadnika“, rekao je Banožić. Naglasio je da je od 2016. do danas Vlada premijera Plenkovića omogućila kontinuiran rast i povećanje materijalnih prava i plaća djelatnih vojnih osoba za 33 posto. Podsjetio je i na nedavni zaključak Vlade o isplati privremenog dodatka na plaću djelatnih vojnih osoba u okviru procesa reforme plaća državnih i javnih službi. Tom mjerom obuhvaćeno je 12.234 djelatnih vojnih osoba, a povećanje je već na plaći u srpnju. Uz to, dodao je ministar obrane, projektima opremanja i modernizacije HV-a osigurava se kontinuiran razvoj sposobnosti sve tri grane Oružanih snaga RH.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U kontekstu početka rada Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ ministar Banožić je rekao kako je učinjen povijesni trenutak za sustav vojnog obrazovanja te zahvalio pripadnicima HVU-a koji su prepoznali važnost te transformacije za budućnost izgradnje Hrvatske vojske. I načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj čestitao je polaznicima uspješan završetak izobrazbe.

"To je zajednički uspjeh svih nas, a posebno vaš osobni uspjeh. Iako nam nitko ne može reći kakva nas budućnost čeka, mi vojnici moramo biti spremni za sve izazove. Trebamo stalno procjenjivati nove izazove i sposobnosti i biti spremni", istaknuo je Hranj. Pozvao je polaznike svih vojnih škola da se i u budućnosti u svojoj karijeri dokazuju kao najbolji, profesionalni i ambiciozni. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Sabora Ante Sanader uputio je čestitke polaznicima na završenom školovanju i istaknuo koliko su vojno obrazovanje i ovaj događaj važni za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu.

"Ovo novo vrijeme i sigurnosni izazovi pokazuju nam koliko je važno imati snažnu Hrvatsku vojsku", poručio je Sanader. Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" završio je i HDZ-ov saborski zastupnik Ante Bačić. Njegov upis u Ratnu školu je u listopadu prošle godine komentirao predsjednik RH Zoran Milanović, rekavši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima koji su po definiciji državni dužnosnici. Zastupnik Bačić je novinarima danas izjavio da nema ništa poručiti predsjedniku Milanoviću jer je to, kako je rekao, "na početku bilo čisto stvar malo vjerojatno politikanstva, iskorištavanja malo medijskoga prostora". "I kao što vidite, nikakav nije bio problem", dodao je.

Poručio je kako je "dobro da više i službenika i dužnosnika, posebice iz državnih institucija prisustvuje ovakvom obliku naobrazbe". Zastupnik Bačić je također otkrio da u MORH-u već imaju prijavu novoga polaznika iz redova saborskih zastupnika - Socijaldemokrata Matka Kuzmanića, koji je, kako je rekao, "upravo iz spektra našega Predsjednika". Bačić kaže da je Kuzmanić već iskazao želju da upiše školu kada ju je on upisivao, ali je mogao ići samo jedan polaznik.