obljetnica osnutka

Banožić među novim naraštajem Vukova: 'S ponosom nosite ove beretke'

03.11.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Čestitke pripadnicima 9. gardijske brigade "Vukovi" i istoimene Motorizirane bojne u petak je u povodu 31. obljetnice osnutka uputio iz Gospića ministar obrane Mario Banožić koji je novom naraštaju tradicionalno uručio crne beretke, simbol te postrojbe

U gospićkoj vojarni "9. gardijske brigade Vukovi", koja je tijekom Domovinskog rata nosila ime “Eugen Kvaternik”, Banožić je novim pripadnicima Motorizirane bojne Vukovi, Gardijske mehanizirane brigade, podijelio 24 crne beretke.

To znači da je 24-oro vojnikinja i vojnika primljeno u bojnu na tradicionalni način, dodjelom crnih beretki. Oni su položili prisegu i stavljanjem beretke na glavu preuzeli obvezu da će časno obnašati svoje dužnosti, njegujući pritom uspomenu na slavni ratni put svojih prethodnika.

Banožić je pred mladim gardistima izrazio je uvjerenje da će im u vojnom pozivu na prvom mjestu uvijek biti domovina. "Nemojte se umoriti od davanja domovini, svakodnevnog učenja i napredovanja i s ponosom nosite ove beretke, simbol hrvatske jakosti i snage Domovinskog rata", rekao je Banožić.

Govoreći o projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske - od borbenih zrakoplova i helikoptera do tenkova, haubica i oklopnih vozila, Banožić je najavio da slijedi i nabava protutenkovskih raketnih sustava, raketa, snajperskih pušaka i pušaka hrvatske proizvodnje, kao i modernizacija radarskog sustava.

Naglasio je, međutim da uz sve to ne može biti dobrog rezultata bez zadovoljnih i motiviranih vojnika.

Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je, govoreći u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je na današnji dan prije 31 godinu, kad su u vrijeme velikosrpske agresije obranu Hrvatske predvodili predsjednik Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak osnovana 9. gardijska brigada Vukovi.

Ta je brigada, rekao je Petry, nizom uspješnih vojno-redarstvenih operacija i posebno sudjelovanjem u operacijama Maslenica, Medački džep, Ljeto 95 i Oluja, "nemjerljivo doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu".

Petry je pozdravio generala Mirka Norca, ratnog zapovjednika Vukova i sve druge zapovjednike, kao i pripadnike te postrojbe, posebice ranjene te je pozvao branitelje na "hrvatsko zajedništvo".

Brigadir Miodrag Hećimović, zapovjednik 3. pješačke bojne 9. gardijske brigade Vukovi čestitao je novim gardistima, ustvrdivši da će im "u ovim turbulentnim vremenima ratova u svijetu na plećima biti budućnost domovine". Poručio je da će ratni pripadnici brigade stajat uz mlade naraštaje rame uz rame i nikada ih neće iznevjeriti.

Misa je održana za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a kod Spomen obilježja u vojarni položeni su vijenci i zapaljene svijeće poginulim pripadnicima Vukova kroz čiju je postrojbu prošlo oko 5000 pripadnika. Svoje živote za slobodu Hrvatske položilo je njih 56 dok ih je 211 bilo ranjeno.

Ustrojavanje Vukova počelo je u studenom 1992. po zapovijedi vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana pod nazivom 6. Gardijska motorizirana brigada "Vukovi", koju su činili pripadnici domicilnih 118. i 133. brigade te 111. i 128. riječke brigade HV.