1.700 LOBISTA U BRUXELLESU

Banke troše 120 milijuna eura za lobiranje u EU-u!

10.04.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Prema pisanju EU Observera, financijska industrija godišnje troši 120 milijuna eura na lobiranje u Bruxellesu, gdje njihove interese zagovara nevjerojatnih 1.700 lobista

Udruga za transparentnost Corporate Europe Observatory objavila je jučer izvještaj u kojemu analizira 'utjecaj financijskog lobija' na rad ključnih institucija Europske unije u Bruxellesu, a rezultati su vrlo znakoviti. Čak 700 različitih skupina financijske industrije djeluje u Bruxellesu, a u njima je zaposleno više od 1.700 lobista. Financijska industrija pak godišnje potroši 120 milijuna eura na lobiranje u središtu Europske unije.

'Takvi rezultati ne trebaju iznenaditi briselske insajdere', piše EU Observer te navodi kako se broj lobista u Bruxellesu povećao proteklih godina jer su se povećale i ovlasti Europskog parlamenta, a i jer su se institucije EU-a zbog krize dosta bavile financijskim sektorom i njegovim poslovanjem.

Sharon Bowles, predsjednica Ekonomskog odbora Europskog parlamenta, podsjeća da su u proteklom razdoblju od 2009. donijeli 63 zakona koji reguliraju poslovanje financijskog sektora. Pritom ne treba zaboraviti ni to da je Unija novcem građana spašavala europske banke u krizi koja se u Europu prelila s Wall Streeta 2009. godine. Bowles kaže da je zbog toga njezin odbor bio pod značajnim pritiskom financijskih lobista.

Izvještaj Corporate Europe Observatoryja pak ističe da su europski zakonodavci i financijski sektor 'previše bliski' te da su 'lobisti financijske industrije jedna od najvećih prepreka efektivne regulacije tog sektora' te da imaju 'prevelik utjecaj u institucijama EU-a'.