KAMATA U MINUSU

Banke će plaćati ECB-u da tamo drže novac

05.06.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Europska središnja banka kamatu za refinanciranje spustila je na povijesno niskih 0,15 posto, a kamatu na depozite banaka spustila na minus 0,10 posto pa će banke plaćati ECB-u da kod nje drže novac

Europska središnja banka je svoju ključnu kamatu za refinanciranje spustila na novi povijesni minimum od 0,15 posto, dok je stopu za prekonoćne deficite, u skladu s očekivanjima i neslužbenim najavama, gurnula u negativni teritorij, što znači da će banke, žele li novac pohraniti kod ECB-a, za to morati platiti, a ne dobiti kamatu na depozit, prenosi Banka.hr pisanje njemačkog lista Die Zeit.

Spuštanje stope za refinanciranje na 0,15 posto samo je jedna od mjera kojima ECB želi potaknuti gospodarstva članica eurozone i EU u krizi. Niske bi kamate trebale potaknuti konjunkturu i inflaciju.

Zbog okolnosti krize, Europska središnja banka spušta kamatne stope kontinuirano još od sredine 2008. godine, pa je kamate spustila kumulativno za više od četiri posto, a stopa od 0,25 posto bila je važeća od studenog prošle godine.

Uz to, europske banke plaćat će kaznenu kamatu ukoliko se odluče novac deponirati u ECB-u, umjesto da ga plasiraju poduzećima i potrošačima u obliku kredita. Zbog toga se ECB prvi put u povijesti odlučila na depozite nametnuti negativnu kamatu od 0,10 posto.

Industrija i banke su već ranije počele kritizirati očekivane mjere ECB-a, piše Die Zeit, upozoravali su i nezavisni analitičari protiv negativnih posljedica cjenovnih balona koji bi mogli nastati.