NAMJEŠTANJE UNOSNIH POSLOVA

Bandićev kum izgradio najskuplji WC u Hrvatskoj

18.03.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Tvrtka Tigra vlasnika Milana Penave, čija je supruga krsna kuma kćerke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, stvarni je izvođač građevinskih radova dva javna WC-a u Zagrebu koji koštaju 1,5 milijuna kuna s PDV-om ili oko 11 tisuća eura po četvornom metru

Bandić je naveo da je radove izvodila tvrtka Gredelj, no Zoran Budak, pomoćnik direktora za prodaju u Gredelju, za Jutranji je list rekao da je Tigra, kao Gredeljov podizvođač, zapravo dobila unosan gradski posao.

Gredelj, koji proizvodi vlakove i niskopodne tramvaje, na Staru godinu 2007. izravnom pogodbom dobio je od Grada Zagreba posao postavljanja dva javna WC-a, da bi potom dio radova prepustio Tigri.

Milan Penava, vlasnik Tigre i prijatelj Milana Bandića, u kratkoj telefonskoj izjavi pokušao je demantirati izjavu vodstva Gredelja da je njegova tvrtka bila podizvođač u još jednom skandaloznom poslu Grada Zagreba.

No ovo nije jedini posao koji je Bandić očito namjestio svojim kumovima. Osim javnih WC-a na okretištu tramvaja Dubec i Dubrava, tvrtka Tigra sagradila je ZET-ovu kućicu na okretištu Črnomerec koja je koštala pet tisuća eura po kvadratnom metru!

Potom se nekoliko tjedana kasnije saznalo da je Tigra u zagrebačkom parku Tuškanac obnovila drveni paviljon za 2,1 milijun kuna. Najveće probleme Bandiću i Penavi tada je stvorila i činjenica da je Tigra u poslu s obnovom paviljona unajmila podizvođača koji je cijeli posao obavio za nešto više od 600 tisuća kuna. Iz toga proizlazi da je Tigra tada zaradila 1,5 milijuna kuna.

Bandić je danas ponovio da je zatražio da gradski Kontrolni ured ispita mogu li dva zahoda stajati 1,55 milijuna kuna, a Antun Fabek, predsjednik Uprave tvrtke Gredelj, kaže da mirno spavaju. Ako je bilo nepravilnosti dokazat će ekspertiza.

Bandić je izjavio da mu su zahodi trebali biti napravljeni kada i okretišta, jer su građanima potrebni. Rekao je i da se se ne slaže što su "sofisticirani", pa se primjerice kumica iz Čučerja ne može snaći u takvom zahodu, jer ne zna što znači "Push".

"Žao mi je da moje kumice iz Čučerja moraju završiti informatički tečaj da bi ušle u taj wc", rekao je Bandić.

Fabek je rekao je da su se zahodi radili prema dokumentaciji i uvjetima koje je raspisao Grad Zagreb, te da je Gredelj dobio taj posao, jer zahode ugrađuju u željeznička vozila.