RENATO PETEK UPOZORAVA

Bandić ukida besplatni prijevoz dijelu umirovljenika!

07.12.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Renato Petek, zagrebački gradski vijećnik stranke Naprijed Hrvatska!, upozorava na to da gradonačelnik Milan Bandić planira znatno smanjiti davanja za socijalu u idućoj godini

Vijećnik je u postu na Facebooku napisao da u prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje, stoji da će sredstva za socijalu biti smanjena za 45 milijuna kuna, umjesto prošlogodišnjih 82, na samo 37,5 milijuna kuna.

'Dosad je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno. Također, tu su mjeru koristile osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja', podsjeća Petek.

Na postavljeno pitanje zašto je iznos po toj stavci toliko smanjen dobio je pisani odgovor gradskog Ureda za financije u kojem, između ostalog, stoji: 'S obzirom da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.'

Drugim riječima, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se neka nova, za koju će biti dovoljno više nego upola dosadašnjih sredstava. 'Prije nekoliko godina išlo se s prijedlogom, od čega se ubrzo i odustalo, da se dohodovni cenzus snizi s 3200 na 2400 kuna. Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika iz Zagreba od 1. siječnja 2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom adventa vozite besplatno!', poručio je Petek.

Milan Bandić i kraljevski piton Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured gradonačelnika

Vijećnik je najavio da će po navedenim stavkama, koje se planiraju smanjiti, uputiti amandmane kako ne bi došlo do rušenja stečenih socijalnih prava, kao i financijskog podupiranja važnih programa i projekata.

'Potrebna se sredstva mogu lako nadoknaditi sa stavke postavljanja novih 120 javnih satova po cijelom gradu, financiranja GNK Dinamo, daljnjih postavljanja jarbola, zastava, stupića, gradnje fontana itd.', smatra Petek.