SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA

'Za Nadbiskupiju se ima pola milijuna kuna, a za djecu u vrtiću nema novca'

04.12.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Puno i loše planirano, malo realizirano i na kraju smanjeno. Tako bi se u jednoj rečenici dala svesti rasprava o Izmjeni programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2017. godine koja je većinom glasova usvojena je na današnjoj sjednici Gradske skupštine.

Program je predviđao da se u javne površine, nerazvrstane ceste, groblja, javnu rasvjetu i ostalo uloži 371,5 milijuna kuna a danas usvojenim izmjenama taj iznos je smanjen za 86 milijuna kuna odnosno na 285 milijuna kuna.

Kao jedan od razloga za takvo smanjenje Dinko Bilić, pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, naveo je činjenicu da se zbog žalbi izvođača radova na natječaj za rotor u Remetincu planirana sredstva za 2017. neće realizirati.

Matej Mišić (SDP) odgovorio mu je kako sredstva planirana za rotor u 2017. godini iznose tek trećinu spomenutog smanjenja, odnosno 29,5 milijuna kuna, te kako je razlog za smanjenje nerealno planiranje ususret izborima.

Sličnog razmišljanja bio je i Tomislav Tomašević (Za Grad!) koji smatra da je za smanjenje krivo loše planiranje. Oporba je bila mišljenja i da se u cijeli program išlo s figom u džepu pred izbore jer je na papiru sve lijepo stajalo.

Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) zasmetala je činjenica kako za neke sredstava uvijek ima dok za onima kojima je to potrebnije nema.

'Recimo kad Zagrebačka nadbiskupija nazove i zatraži premještanje križa na Hipodromu i to samo zato što se on sada dobro ne vidi Grad odmah reagira i spreman je to financirati s pola milijuna kuna. U službu se odmah stavljaju i Hrvatske vode jer se sve obavlja na nasipu koji je u njihovoj ingerenciji. Međutim, kad voda curi u vrtiću na Jarunu onda sredstava za sanaciju nema. Tražio sam pomoć, ali je rečeno da sredstava nema. Dakle kad Nadbiskupija traži onda može odmah pola milijuna, ali za djecu nema', ustvrdio je Petek.

  • +8
Nastavak 6. sjednice zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Odgovarajući na brojne upite zastupnike o komunalnim temama Bilić je između ostalog naveo kako se od projekta uređenja Trga kralja Tomislava nije odustalo već je sve prolongirano za iduću godinu.

'Nismo odustali. Natječaj za izvođača radova završio je krajem rujna i nismo htjeli ići u radove za vrijeme Adventa. Plato će uređivati nakon  njega', pojasnio je Bilić.