TIHA OKUPACIJA I KORUPCIJA

Bandić za stanje u brodogradnji optužio sve bivše vlade: Kao kad bih ja otjerao Čistoću u stečaj pa je prodao Pripuzu

04.04.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Milan Bandić, predsjednik stranke BM 365, optužio je SDP, IDS, HNS i HDZ za situaciju u brodogradnji, a u svemu mu je, kazao je, žao premijera Andreja Plenkovića

'Sustav vladanja i sprege ljudi iz Rijeke i Istre, čitaj SDP-a, IDS-a s HDZ-om i HNS-om, uz tihu kohabitaciju IDS-a i SDP-a u Rijeci sa svim vladama koje su prohujale, od gospodina Manolića do gospodina Plenkovića. Meni je u neku ruku žao Plenkovića - ni kriv ni dužan dobio je na naplatu ono što su drugi radili, a onda i mi koji podupiremo tu vlast', rekao je Bandić.

Smatra da se u brodogradnji provodi tiha, kapilarna okupacija te korupcija.

Nije mu jasno kako se Državno odvjetništvo tek sad počelo baviti brodogradnjom i od nadležnih institucija očekuje da postupaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

'Tri frtalja hrvatske brodogradnje je kraj i sada Vlada treba donijeti odluku što će s jednim frtaljem. Da sam ja gradonačelnik Hrvatske, to se ne bi dogodilo. To bi bilo kao da ja u Zagrebu otjeram Čistoću u stečaj i onda je prodam gospodinu Pripuzu. Gdje je politička odgovornost onih koji su politički kadrovirali? Mrtvaca se ne može oživjeti', istaknuo je Bandić.

Potom je postavio retoričko pitanje te ponudio odmah i odgovor. 'Znate kako se to radi? Nazovu iz IDS-a da im trebaju tri milijarde kuna za brodogradilišta i da zauzvrat Vlada ima njihova tri glasa', pojasnio je Bandić, dodavši da su svi znali, ali su šutjeli, zato je i naziv konferencije 'Tko se nije skrio, magarac je bio'.

  • +8
"Kad posao vode podobni, a ne sposobni: Tko se nije skrio, magarac je bio" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Davor Štern naveo je kako je 'nabujak od 37 milijardi kuna' postupak triježnjenja Hrvatske u odnosu na brodogradnju. 'Većina hrvatske pameti je otišla, imamo izvrstan Fakultet strojarstva i brodogradnje, ali naši stručnjaci rade u Južnoj Koreji', rekao je i dodao kako misli da nema koristi od restrukturiranja brodogradilišta.

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić istaknula je kako je od 1992. pa do 2019. godine hrvatska brodogradnja svakog hrvatskog građana koštala oko 1.180 eura. 'Kada pogledamo koliko je novca uloženo i gdje smo sada, postavlja se pitanje 'Gdje je novac?', naglasila je.

'Uprave su krive što je došlo do rasipanja radnika. Itekako dobro znam da je IDS uništio 3.maj. To otvoreno govorim', rekao je predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić.

Konferencija za novinare 'Kad posao vode podobni, a ne sposobni: Tko se nije skrio, magarac je bio' Izvor: Pixsell