POČETAK KRAJA ZA GRADONAČELNIKA?

Bandić na izbore ide bez HSS-a i HDZ-a

12.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Milan Bandić sa svojom će nezavisnom listom Stijena na izbore izaći u prvoj, drugoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici. Danas će to i službeno objaviti, no, čini se, da od objavljivanja eventualnih koalicija ipak ništa neće biti

Bandić bi javnosti danas trebao otkriti i tko će biti kandidati na njegovim listama. Zasad se zna da će Bandić biti nositelj svih listi te da će na naći na prvom mjestu liste kandidata u 1. izbornoj jedinici. Dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević predvodit će Bandićevu listu u 2. izbornoj jedinici, a na prvom mjestu liste u 6. izbornoj jedinici trebao bi se naći šef gradskog Ureda za branitelje Miodrag Demo. Sedma izborna jedinica bit će ona u kojoj ćete na prvom mjestu Bandićeve liste vidjeti ime najbližeg Bandićeva suradnika Slavka Kojića.

Po svemu sudeći, Bandić će na izbore ipak samostalno. Ovaj tjedan pojavila se informacija da je s HDZ-om u pregovorima o koaliciji, no potvrdu toga od zagrebačkog gradonačelnika nije se moglo dobiti. Njegovi najbliži suradnici novinare su pak uvjeravali da je Bandić donio odluku da s HDZ-om neće koalirati.

'To bi za HDZ bilo nešto bolje od suradnje s Glavašem. Ja se nadam da do koalicije neće doći jer ako bi HDZ i ušao u suradnju s Bandićem, diskreditirao bi se kao stranka koja želi voditi ozbiljnu borbu protiv korupcije. Osim toga HDZ s Bandićem nema ni svjetonazorskih dodirnih točaka - Bandić je lijevi populist, a HDZ demokršćanska stranka. Mislim da bi koaliranje s Bandićem bio žestok politički udar za HDZ', smatra politički analitičar Davor Gjenero

Međutim, iako zasad Bandić ne želi suradnju s HDZ-om u izbornim jedinicama koje obuhvaćaju Zagreb, i dalje je nepoznata sudbina njegove eventualne kandidature u 11. izbornoj jedinici za dijasporu. U najavi predstavljanja lista, koja je došla na adrese medijskih kuća, 11. se izborna jedinica uopće ne spominje, a upravo je ona navodno bila razlog zbog kojeg se HDZ zainteresirao za Bandića. Naime, sukladno ustavnim promjenama, iz dijaspore će u Saboru završiti samo tri zastupnika, a HDZ želi da sva tri mandata pripadnu njemu. Pojavljivanje Bandića u toj jedinici moglo bi po tom pitanju HDZ-u pomrsiti račune, pa se uvelike spominjala mogućnost koaliranja upravo u toj izbornoj jedinici.

No Bandiću je savez nudio i zagrebački HSS. Iako je središnjica Friščićeve stranke dala otvorene ruke gradskim organizacijama da koaliraju s kim hoće, Bandićevi pregovori s HSS-om su propali te će 'seljaci' u koaliciju sa Zelenom strankom i Strankom penzionera.

Hoće li Bandić u manje od mjesec dana kampanje uspjeti složiti još kakvu post.izbornu koaliciju, tek treba vidjeti, no otvorenost ruku eventualnih partnera ovisiti će o Bandićevom uspjehu na izborima. Ako je suditi prema anketama, Bandić se sa svojom listom u zagrebačkim izbornim jedinicama vrti oko dva posto, što nikako nije dovoljno za ulazak u Sabor, a onda posljedično iz za održavanje u političkom životu na nacionalnoj razini.