'TO JE MOJ STIL'

Bandić o zapošljavanju: Dotična mlada nije iz moje familije. Zapošljavam sposobne, ne podobne

17.04.2019 u 13:02

Bionic
Reading

U srijedu je održana konferencija za novinare uoči sjednice Gradske skupštine Zagreba, na kojoj je među ostalim gradonačelnik Milan Bandić bio upitan za snimke na kojima se može čuti kako sugerira da se zaposli određena osoba koja mu je rođakinja

'Svi smo čuli snimke vaših razgovora u ponedjeljak i kako dajete upute članovima vaše gradske uprave te sugerirate da se zaposli određena osoba. Kažete 'ona je iz moje familije' - što to točno znači? Pitali ste vašeg suradnika osjeća li Hrvatsku? Osjećate li vi Hrvatsku?', upitali su ga novinari.

Bandić je negirao kako je ta osoba iz njegove familije te rekao kako stoji iza svake svoje riječi, 'osim da je dotična mlada iz moje familije'.

'Za razliku od drugih u Hrvatskoj, ja govorim ono što mislim. Zapošljavam stručno sposobne, ne podobne, za razliku od drugih koji zapošljavaju podobne. Kriterij kojim se vodim je poštivanje zakona i procedure te sposobnost umjesto podobnosti.'

Na pitanje koliko je gradskih ureda izmišljeno za zapošljavanje njemu bliskih osoba, gradonačelnik navodi kako se uredi prilagođavaju potrebama posla. 'Ured za ljudske resurse je moj prijedlog u skladu s mojim ovlastima, procedurom i zakonom, ja nisam ništa izmišljao. Ja nisam ničiji žmigavac, ja sam koristim svoje ovlasti.'

Na pitanje: 'Je li vam neugodno kad se čuju te snimke na sudu, kada gospodin Bulum govori - izmislit ćemo taj ured?', Bandić je odgovorio sljedeće:

'Ne, nije mi neugodno, to je moj stil, nisam savršen. Zašto bi meni bilo neugodno, to je moj stil. Moj stil je mojih šest mandata. Dopustite mi da imam svoj stil. Moj stil je neponovljiv. Nitko za milijun godina neće dobiti šest mandata gradonačelnika, to je pitanje stila', rekao je Bandić, usporedivši se s Franjom Tuđmanom, za kojeg ističe kako je imao poseban stil.

'Franjo Tuđman je s braniteljima stvorio hrvatsku državu. Ni mene u Zagrebu svi ne vole, ali sam od Zagreba izgradio europsku metropolu.'

Na pitanje: 'Neki dan ste spomenuli Imunološki zavod, uzeli ste to na svoja leđa i rekli ste da ćemo vidjeti rezultate. Već dvije godine o tome se ne priča. Jeste li išta napravili?', odgovorio je:

'O tome ćete idući tjedan čuti malo više. Dopisivao sam se s bivšim premijerima. Četiri godine nisam dobio tu odluku. S ovim premijerom dopisujem se godinu dana i još nismo ništa realizirali. Još ću jednom napisati pismo.'

Komentirao je i prijedlog za dodjelu počasnog doktorata te rekao: 'Kao da je Bandić tražio titulu počasnog doktora, pa ja imam pet titula počasnih doktora politologije', te zaključio kako on može predavati operativnu politiku na Oxfordu, Cambridgeu, Yaleu i Stanfordu, 'jer imam reference za to. Ni od koga nisam tražio nikakvu nagradu'.

Na pitanje hoće li ZET dizati kredit za izgradnju žičare ili Grad, pročelnica Mirka Jozić navodi kako je nerealno očekivati da se pola milijarde kuna jednokratno u jednoj godini financira iz proračuna.

'Dugoročni projekti se financiraju dugoročnim izvorima financiranja. To je inače uobičajena praksa i prebacujemo to na ZET iz razloga što je ZET u sustavu PDV-a, a Grad Zagreb nije. Samim time štedimo 105 milijuna kuna zato što će PDV biti odbitak, a Gradu Zagrebu sve to ulazi u trošak. To su osnovni razlozi, a naravno i jedan operativni razlog je to što će ZET upravljati žičarom i sad bi sudjelovao u samoj realizaciji tog projekta', objasnila je i dodala kako su u pregovorima s razvojnom bankom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak vezano za uzimanje kredita iz programa infrastrukture.

  • +12
Milan Bandić održao konferenciju za medije na temu Akti gradonačelnika Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Kredit bi išao na ZET. Naravno da bi se on prije svega otplaćivao od prihoda žičare. Ta žičara bi trebala biti profitabilna, a ako ne bude dovoljno, onda dijelom iz gradskog proračuna. Taj kredit bi samo služio da se premosti razdoblje do dobivanja sredstava iz europskih fondova jer se nadamo da ćemo u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom prometa uspjeti pronaći rješenje da se operativni program izmijeni i da se ona sredstva koja nisu potrošena prebace na jedan ovako značajan projekt, ne samo za Grad Zagreb, nego za cijelu Republiku Hrvatsku. To će puno pomoći i Sljemenu u njegovom turističkom smislu. Sljeme je biser Zagreba za turizam', zaključuje.

'Mislim da postavljate pitanje krivim ljudima. To trebate pitati ljude iz HDZ-a koji su ga predložili i predstavnike Gradske skupštine', bio je odgovor gradonačelnika Milana Bandića na pitanje je li dogovoreno da će Prgomet biti novi predsjednik Gradske skupštine.