TRGOVCI BEZ GRANICA

Bandić kupuje atomsko sklonište od čelnika HDZ-a

29.04.2013 u 09:13

Bionic
Reading

Gotovo milijun kuna gradskog novca trebao bi za sklonište dobiti Ante Plazonić, član predsjedništva zagrebačkog HDZ-a. Njegova tvrtka Telemonting ponudila je Gradu atomsko sklonište u četvrti Trnje. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ocijenio je još prije godinu i pol da "prijedlog treba ozbiljno razmotriti jer manjka sklonišnih kapaciteta'

Grad je raspisao natječaj za kupnju koji traje od 14.svibnja, a jasno je da će proći samo Telemontingova ponuda za sklonište u Bosutskoj ulici. Ono je veliko 106 kvadrata, u Trnju je i odgovara traženom opisu. Kako Bandić planira potrošiti do 940.000 kuna, to ispada 1190 eura za kvadrat skloništa. Za to se može kupiti i kvadrat stana u rubnim dijelovima grada, pišu 24 sata

- To je suludo i miriše na kriminal. Pa Zagreb ima 1000 skloništa koja propadaju - kaže Pero Kovačević, zastupnik HSP-a u Trnju.
I on i izvor iz gradske uprave upoznat s civilnom zaštitom tvrde da sklonište uopće ne treba kupiti. Potvrdili su nam i da nikad u povijesti Zagreb nije kupovao privatna skloništa.

- Ako je napravljeno u privatnoj zgradi, ono mora po zakonu služiti za zaštitu bez obzira tko je vlasnik. Nema razloga za kupnju - kaže izvor iz gradske uprave. U Zagrebu postoji 999 skloništa, od čega je oko 170 u vlasništvu Zagreba. Gradu bi trebale stotine milijuna kuna ako bi ih želio kupiti. Otkad su raspisani izbori, gradonačelnik ne može donositi odluke “teže” od milijun kuna, pa je cijena takva da kupnju može potpisati. Zašto ga sad kupuje, nismo uspjeli doznati od Pavla Kalnića jer je bio nedostupan i nije odgovorio na poruke.

Ante Plazonić je u novom predsjedništvu HDZ-a jer je ostao blizak struji Tomislava Karamarka. Njegova tvrtka Telemonting najpoznatija je jer je za više od 10 milijuna kuna prodala semafore za sportske dvorane u Zagrebu i Osijeku. Mediji su objavili da je posao dobiven političkim vezama i na intervenciju Siniše Poljaka, ondašnjeg savjetnika uprave HEP-a.