ČETIRI DANA DO IZBORA

Bandić jutro počinje Radićevom, a večer proslavlja fontanama

07.09.2016 u 06:57

  • +15

Otvorenje nove tri fontane kod NSB-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Uz glazbu u igri vode i svjetlosti četiri dana uoči parlamentarnih izbora, na kojima pokušava dohvatiti premijersko mjesto, i u osvit lokalnih izbora zagrebački gradonačelnik Milan Bandić grandiozno će otvoriti fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice nasuprot ruševnih zgrada na Trnju, čiji stanovnici još nemaju riješene vodovod i odvodnju, te nedaleko od jednog od raspadajućih mostova metropole. No dan počinje otvaranjem Radićeve, koja je konačno nakon 30-ak godina dočekala novo ruho, a koje, valjda, neće rekonstrukcijom zaslijepiti građane kao onomad Mesnička

Nakon što je krajem srpnja fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice pustio u probni rad Milan Bandić poziva sve Zagrepčanke i Zagrepčane da u srijedu 7. rujna u 20.30 dođu na obećanu veliku feštu svečanog otvaranja 'novog zagrebačkog dnevnog boravka' kako bi proslavili završetak njegove dugogodišnje vizije u kojoj 'pet fontana sada čini novu i prepoznatljivu gradsku vizuru te reprezentativan ulaz u samo srce Zagreba'.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Prljavo kazalište&Mladen Bodalec Ivana Kindl te orkestar i solisti Kazališta Komedija pod ravnanjem Krešimira Batinića: Renata Sabljak, Sandra Bagarić, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Adalbert Turner Juci. Naglasak će, osim na glazbi, napominje se u pozivu, biti na igri vode i svjetlosti, a sve će skladbe pratiti svjetlosne projekcije povijesnih vizura Zagreba na fontanama te nezaboravan laserski šou.

Što se tiče onog prometnog, zbog svečanog otvorenja fontana od 18 do 23 sata bit će zatvorena Ulica Hrvatske bratske zajednice od Ulice grada Vukovara do Slavonske avenije u oba smjera.



Dok fontane pršte, susjedi kanalizaciju nemaju

U međuvremenu, kao što smo pisali, radi se i na ostatku fontana u Zagrebu pa smo tako iz Grada doznali da osim planirane izgradnje fontane na Britanskom trgu već traju radovi na fontani na trgu između novosagrađene Inine postajeu Jagićevoj ulici i Hochmanove ulice, a u planu je i obnova 26 fontana i zdenaca na različitim lokacijama. Jer, kako to reče gradonačelnik: 'U svakom kvartu, gdje se može, treba napraviti igru svjetla i vode i da ljudi uživaju u svojem kvartu. Svak' voli osjećaj žuborenja vode.'

S tim bi se vjerojatno ponajprije složili stanari ruševnih zgrada na Trnjanskoj cesti preko puta fontana – kad bi imali riješenu kanalizaciju i odvodnju umjesto trčanja u zajedničke WC-e dok izbjegavaju ciglu da im ne padne na glavu. Ili betonska obloga s obližnjeg Mosta slobode, ali sve je to, izgleda, kako smo također doznali, stvar kuta gledanja nekima problem estetike, nekima egzistencije

Fontane za večer, Radićeva za jutro

Dok stranke ovih dana uoči parlamentarnih izbora, s kojih i Bandić pokušava zasjesti u premijersko sedlo, završavaju kampanju više ili manje velikim skupovima diljem Hrvatske, gradonačelnik će srijedu 7. rujna, dakle četiri dana pred izbore, uz po običaju još nekoliko obilazaka događanja, završiti velikom feštom na fontanama, a započet će upečatljivo.

Naime, u osam sati ujutro Bandić će napokon otvoriti Radićevu ulicu nakon što je završena obnova s kojom se kasnilo godinu dana. Vrijednost radova je procijenjena na 8,5 milijuna kuna. Rekonstrukcija kolnika, podsjetimo, započela je 10. ožujka ove godine, a obuhvatila je izgradnju novog javnog kanala, vodoopskrbnog cjevovoda i dijela plinovoda sa svim kućnim priključcima, kompletnu EEN mrežu sa svim priključcima i održavanje EKI mreže te kolničku konstrukciju s oborinskom odvodnjom, spajanje krovnih voda, ponovnu ugradnju kocki u kolnik, pripremu i ugradnju u nogostupe umjesto dosadašnjeg asfalta te obnovu javne rasvjete.

Sljedeći u redu za šminkanje je glavni gradski trg, čiju je obnovu Bandić najavio proljetos otvarajući upravo radove u Radićevoj, a ona je sada doživjela prvu značajnu obnovu nakon 30 godina. Kako će izgledati i hoće li građani njome biti zadovoljni, bit će zanimljivo pratiti, pogotovo nakon prošlogodišnje rekonstrukcije Mesničke.

Zasad su stanari Radićeve od Bandića i Gradske skupštine zatražili ukidanje autobusne linije 150 koja vozi kroz njihovu novoobnovljenu ulicu u centru grada kako bi ona postala isključivo pješačka. Prikupili su i potpise za peticiju, piše Večernji list, uz prijedlog rješenja prometa kao u obližnjoj Tkalčićevoj i obrazloženje da će vraćanje autobusne linije uništiti sve što se želi postići rekonstrukcijom i uređenjem.