pokrenut postupak

Potvrđeno pisanje tportala: Bandić dobiva počasni doktorat, evo tko ga je predložio

18.03.2019 u 18:39

Bionic
Reading

Milan Bandić, kao što je tportal prvi pisao, dobit će počasni doktorat na Sveučilištu u Zagrebu. Prijedlog je došao od Muzičke akademije

Da je Muzička akademija predložila, a Sveučilište u Zagrebu pokrenulo postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću za televiziju N1 potvrdio je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Već sutra bi senat Sveučilišta trebao potvrditi povjerenstvo za dodjelu doktorata.

O Bandićevom doktoratu tportal je već pisao, no tada još u Rektorat nije stigao službeni prijedlog.

Naime, kao što je tportal ranije pisao, postupak dodjele počasnog doktorata na Sveučilištu u Zagrebu pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva.

Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji, dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta utisnutim u pečatni vosak.

Počasni doktorat koji se sprema Bandiću nosit će okruglu brojku – 100.Naime, prvi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu bio je Tadija Smičiklas, koji je tu titulu dobio 1913. godine. U nešto više od stotinu godina na popisu su više ili manje zaslužni pojedinci.

Sam rektor Boras, kojem teče drugi mandat na ovoj poziciji, imenovao je od 2014. trojicu počasnih doktora: godine 2014. Milka Kelemena, dirigenta i skladatelja, godinu kasnije Stanka Lasića, književnog teoretičara, povjesničara, esejista i poznatog krležologa. Iako na stranicama Sveučilišta u Zagrebu zbog neažurnosti na popisu počasnih doktora nema Dragana Čovića, njemu je doktorat dodijeljen ovog ljeta.