KOHABITACIJA NA DJELU

Bandić i SDP digli cijene prijevoza, voda na čekanju

28.02.2012 u 19:08

Bionic
Reading

Cijena usluge javnog gradskog prijevoza u Zagrebu poskupjet će od 1. ožujka za 29,08 posto, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić nakon što je dobio prethodnu suglasnost skupštine Zagrebačkog holdinga (ZGH) kojom upravlja SDP

Sve do kasnih popodnevnih sati trajalo je natezanje između Bandića i uprave ZGH oko cijene pojedinih karata, da bi se u konačnici postigao dogovor u kojem će danak platiti građani.

Prema novoj odluci, cijene radničkog pokaza sa 290 raste na 360 kuna, a za učenike osnovne škole sa 83 na 90 kuna.
Studenti, srednjoškolci i umirovljenici svoje će mjesečne karte umjesto 83 plaćati 120 kuna. Cijena jednokratne karte je 12 kuna za kupnju van vozila i 15 kuna u vozilu. Ukoliko se roditelji učenika osnovnih škola odluče na kupovinu godišnjih karata, ona će stajati 870 kuna, za srednjoškolce, studente, socijalu i umirovljenike bit će 1.200 kuna, dok bi cijena radničkog godišnjeg pokaza iznosila 3.480 kuna

'Učinio sam što sam mogao. Tri mjeseca sam pregovarao s Holdingom o visini poskupljenja ZET-a i na kraju smo došli do poskupljenja od 29,08 posto. Dodatno sam se izborio za najugroženije slojeve, a to su srednjoškolci, studenti, umirovljenici i socijala čija će mjesečna karta sada koštati 120, umjesto 150 kuna, kako je predloženo', istaknuo je Bandić.

S novim poskupljenjem ZET planira prikupiti oko 150 milijuna kuna više godišnje, ali garancije da će se to dogoditi nema.

'Bio bih populist kada bi rekao da nema potrebe za poskupljenjem prijevoza ZET-om i da se svi možemo besplatno voziti. Ta politika je doživjela svoj krah. Činjenica je da se cijena nije mijenjala četiri godine i da dolazi nezgodnom trenutku, ali cijena javnog prijevoza u Zagrebu još je najniža u Hrvatskoj', kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Iako se očekivalo da će da danas biti donesena i odluka o poskupljenju vode do toga nije došlo, ali nije isključeno da se to dogodi tijekom srijede ili da se sve odgodi za početak travnja.

Naime, prema prijedlogu Vodoopskrbe i odvodnje, cijena vode trebala je za kućanstva skočiti sa 11,22 kune po kubiku na 13,49 kuna, a uvela bi se i fiksna mjesečna naknada od 18,41 kunu po računu, što bi značilo da bi voda u Zagrebu, unatoč nižem PDV-u koji je sa 23 smanjen na deset posto, bila skuplja za 31 posto. Za gospodarske subjekte kubik vode trebao pojeftiniti sa 28 na 26,05 kuna, međutim, kako će i oni će na računima dobiti fiksni dodatak od 55 do 880 kuna, mjesečni izdaci za vodu bit će im veći.

Čitava situacija zapela je na suglasnosti, odnosno preuzimanju odgovornosti. Dok s jedne strane Bandić tvrdi da je od skupštine ZGH tražio suglasnost za podizanje naknade za razvoj i cijene pitke vode koje su dvije od nekoliko stavki u strukturi cijene, u Holdingu tvrde da to nije točno, već da je tražio opću suglasnost, a da mu je oni nisu mogli dati jer nisu nadležni za naknadu za pročistač koja ide Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV).

Novim cijenama i uvođenjem fiksne naknade Vodoopskrba i odvodnja planira povećati ovogodišnje prihode za 75 milijuna kuna, ali najveći dio poskupljenja ide za pročistač otpadnih voda koji plaćaju svi, a četrdeset posto građana uopće nije spojeno na njega. Unutar cijene vode najviše povećana upravo naknada za pročišćavanje: za građane je skočila sa 2,83 na 4,70, a za gospodarstvo sa 11,47 na 15,77 kuna po kubnom metru.

Podsjetimo, pročistač je zbog nevjerojatne cijene koja je u samo nekoliko godina s prvotnih 180 narasla na 280 milijuna eura došao i pod lupu DORH-a, a i posljednji nalaz Državne revizije ukazao je na nepravilnosti na tu temu u radu Gradske uprave na čelu koje je Bandić.

Prema ugovoru koji je Zagreb sklopio sa ZOV-om, do 2028. godine Grad mora nadoknaditi svu razliku koja se ne prikupi na računima za vodu putem naknade za pročišćavanje. U prosjeku godišnje ona iznosi oko sto milijuna kuna, a u 2011. godini razlika je bila 140 milijuna kuna.

Na tek jednu nepravilnost oko pročistača koji je pronašla Državna revizija upozorio je zastupnik u Skupštini Grada Marin Knezović (SDP).

'Primjera radi, za dodatne radove 'varijaciju 77' koja je odobrena u 2007. u vrijednosti 7,85 milijuna eura, a završena u prosincu 2010, koncesionar je utvrdio mjesečnu naknadu od 100.441 eura za razdoblje od rujna 2005. do konca 2028.

Jednokratna naknada za razdoblje od rujna 2005. do siječnja 2011. obračunana je u siječnju 2011. u iznosu 6,45 milijuna eura, što čini 82 posto vrijednosti varijacije. Međutim, od veljače 2011. do konca 2028. na ime naknade osim jednokratne uplate bit će naplaćeno još 21,59 milijuna eura.

To znači da će ukupno po ovoj varijaciji biti plaćeno 28 milijuna eura, a to je tri i pol puta više od same vrijednosti radova', kazao je Knezović kojemu je Bandić obećao pismeno očitovanje.