FINANCIRANJE KAMPANJA

Bandić 2,7, Kregar 1,9, Mesić 1,3 mil. kuna

09.07.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je na internetskim stranicama izvještaje o financiranju kampanja najjačih kandidata za gradonačelničku funkciju. Unatoč nadanju da će se nakon objavljivanja popisa financijera slika razbistriti, to se ipak nije dogodilo

Uz to što se pojedine brojke čine neralnima, neki od kandidata nisu naveli ni imena svojih pojedinačnih donatora. Poseban problem i dalje je činjenica što su kandidatima velikih stranaka (HDZ i SDP) upravo one najveći donatori, što je jedan od najlakših načina za zaobilaženje prikazivanja stvarnog stanja stvari.

Podaci pokazuju da je SDP na predizbornu kampanju Milana Bandića potrošio 2,71 milijun kuna, HDZ je kao trošak promidžbe svog gradonačelničkog kandidata Jasena Mesića prikazao iznos od 1,27 milijuna, dok neovisni gradonačelnički kandidat Josip Kregar tvrdi da je u kampanji potrošio 1,89 milijuna kuna.


Građani su zvali i donirali - Josip Kregar

Podaci iz izvješća pokazuju da je u Bandićevu kampanju najviše novca uložio SDP (1,73 milijuna kuna), ostatak sredstava – 977 tisuća kuna – mahom su darovale privatne osobe. Pojedinačno gledano, najveće iznose, po 80 tisuća kuna, za njegovu kampanju donirali su Srećko Pralas i Tereza Šklempe

Kampanja Jasena Mesića, tvrde u HDZ-u, financirana je isključivo sredstvima stranke, a velika ušteda napravljena je zahvaljujući radu velikog broja volontera.

Nezavisni kandidat Josip Kregar koji je uoči izbora objavio svoju imovinsku karticu i gorljivo zagovarao transparentnost kampanje imena svojih donatora nije objavio. Poznato je da je na kampanju potrošio 1,9 milijuna kuna.

Kaže da to nije napravio jer nije bila obveza, ali da će to do kraja godine svakako učiniti. Problem mu je predstavljala činjenica što ima oko četiristo malih donatora, koji su ga podržali donacijama od nekoliko stotina kuna.