kupovali posrnula poduzeća

Banda u Njemačkoj varala oko državne pomoći tijekom pandemije, dobili visoke kazne

01.06.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Pokrajinski sud u Hamburgu osudio je u četvrtak jednu grupu zbog zloupotrebe državnih pomoći za financijski ugrožene poduzetnike tijekom pandemije koronavirusa

Prvooptuženi vođa bande osuđen je na desetogodišnju zatvorsku kaznu, a knjigovođa koji je koordinirao postavljanje zahtjeva za pomoć je osuđen na osam godina zatvora.

Optuženima se predbacuje da su, nakon što je vlada na proljeće 2020. najavila financijsku pomoć za samostalne poduzetnike i slobodnjake koji su se zbog pandemije našli u materijalnim problemima, kupovali posrnula poduzeća za koja su tražili državnu pomoć.

Tako su stvorili mrežu od oko 80 poduzeća koja u stvarnosti nisu bila aktivna i za njih ukupno zatražili pomoć od 12 milijuna eura. Kako bi sakrili vlastiti identitet, optuženi su na čelne pozicije u poduzećima postavljali mlađe osobe koje nisu posjedovale kvalifikacije za taj posao.

Prema informacijama pokrajinskih ureda za borbu protiv kriminala iz ožujka ukupno je tijekom akcije subvencioniranja poduzeća u sklopu pomoći tijekom pandemije kroz prijevare država oštećena za preko 500 milijuna eura. Najveći broj prijevara zabilježen je u Berlinu.