PRVA CRNA MINISTRICA

Banana na govornicu, usporedbe s orangutanom...

29.07.2013 u 11:01

Bionic
Reading

Prva crnoputa ministrica u povijesti Italije trpi rasističke uvrede gotovo svakodnevno otkako je u travnju ušla u vladu Enrica Lette

Cecile Kyenge rođena je Kongu, ali u živi u Italiji već 30 godina. Ove je godine prvo postala parlamentarna zastupnica, zatim i ministrica za pitanja integracije.

Tijekom nedavnog govora u Cerviji u središnjoj Italiji iz publike je doletjela banana i zamalo je pogodila. Zastupnik ultradesničarske Sjeverne lige malo prije toga usporedio ju je s orangutanom ispričavši se, kako piše Guardian, tek nakon vala javnih pritisaka.

Talijanska desnica širi ksenofobiju pozivajući se na zločine imigranata. Njihov broj u Italiji znatno je porastao nakon ulaska u Europsku uniju. Ksenofobija nije usmjerena samo na afričke doseljenike, već i na istočne Europljane. Primjerice, broj Rumunja navodno se približio milijunu nakon proširenja EU-a.

Kyenge se očekivano dobro pripremila za izljeve mržnje: za ispad s bananom prokomentirala je da je 'šteta bačene hrane'.

U zemlji unutar koje se nalazi Vatikan (a kao jedan od favorita za budućeg rimskog papu već godinama slovi crnoputi Peter Turkson iz Gane), pokrenuta je javna kampanja protiv maltretiranja ministrice Kyenge. U njoj sudjeluju njezini kolege ministri, ali i neki članovi spomenute Sjeverne lige.