PROSVJED ZA PREIMENOVANJE TRGA

Banac: Tito je simbol poraza nekoliko hrvatskih generacija

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 05.05.2012 13:43
  • Objavljeno 05.05.2012 u 13:43
Prosvjed protiv Trga maršala Tita

Prosvjed protiv Trga maršala Tita

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

'Okupljamo se svake godine i nećemo stati sve dok Skupština ne prihvati naš prijedlog za preimenovanje', kazala je Maja Šovagović, suorganizatorica inicijative
pixsell

pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Nakon pet velikih prosvjeda koji su se godinama početkom svibnja održavali ispred zgrade HNK, Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike, odnosno 'Krug za trg', ponovo je danas okupila prosvjednike u svrhu preimenovanja Trga maršala Tita. Ovaj put pridružio im se i Hrvatski helsinški odbor, koji se prvi put pridružuje nekoj građanskoj inicijativi.

'Tako se taj trg zvao prije i želimo vraćanje tog imena. Okupljamo se svake godine i nećemo stati sve dok Skupština ne prihvati naš prijedlog za preimenovanje. Ne želimo da se jedan od najljepših trgova u Zagrebu i Hrvatskoj zove prema onomu tko je odgovoran za masovna ubojstva', kazala je Maja Šovagović, suorganizatorica inicijative.

Ne obaziru se, kaže, na Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, koji je nedavno ponovo odbio njihov zahtjev. Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, odgovara da je ta točka dnevnog reda odbijena posljednji put u siječnju 2012. i dodaje da ovaj saziv Skupštine zasigurno neće promijeniti odluku, unatoč prosvjedima.

'Slažem se da je Tito kontroverzna osoba, za koju se može čuti puno 'za' i puno 'protiv'. Ako je taj čovjek bio zločinac, onda je on izgradio zločinački sustav, a svi koji organiziraju takve manifestacije i žele kompromitirati Tita ne razmišljaju o tome da se onda naše demokratsko društvo temelji i počiva na tom zločinačkom sustavu', rekao je Knezović, inače vijećnik SDP-a u zagrebačkoj Skupštini.

'Često čujem kako Hrvatska ima važnijih pitanja od podsjećanja na prošlost, ali nama je ovo pitanje jako važno i nije zapreka rješavanju drugih problema', rekla je koordinatorica inicijative Maja Brunje, otvorivši skup na kojem su se vijorili transparenti 'Tito zločinac' i 'Tito na vrhu popisa svjetskih zločinaca'.

Prozvavši HDZ i sadašnju vlast za pomankanje hrabrosti da raskrsti s obilježjima komunističke vladavine, Runje je rekla kako Krug za trg neće odustati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

'Nećemo odustati dok dok trg ne dobije lijepo ime i da se postigne demokracijski doseg', kaže Runje.

Ivo Banac, u ime HHO-a, smatra kako je sadašnja politička elita proizvod Titovog vremena.

'Živimo u vrhunskom poricanju sebe i svojih prava. Ovo je vrhunac hrvatske samomržnje, sluganskog mentaliteta i poniženja. Tito je simbol poraza nekoliko hrvatskih generacija', rekao je Banac .

Ivan Zvonimir Čičak preuzeo je pozornicu nakon što su prisutni pljeksom ispratili Banca, te se pohvalio kako na Trgu maršala Tita trenutno nema niti jedne ploče s nazivom trga.

'Zadnje dvije preostale ploče, skinute su prije dva tjedna, a one iznad Kavkaza nema još duže', rekao je Čičak, da bi po završetku skupa na upražnjeno mjesto iznad Kazališne kavane postavio ploču s nazivom Trg anonimnog umjetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi