SVJETSKA PODRŠKA

Ban Ki-moon stiže u Hrvatsku, Obama zove Milanovića!

29.12.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon mogao bi biti prvi diplomat u službenom posjetu Hrvatskoj koji vodi Kukuriku koalicija na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otkrila nam je da glavni tajnik UN-a stiže u Zagreb do početka proljeća

I dok se na Zrinjevcu intenzivno pripremaju za referedum o priključenju EU i dolazak Ban Ki-moona, talijanski časopis za međunarodne odnose L'Indro nagoviještava da će američki predsjednik Barack Obama pozvati Milanovića u službeni posjet.

Američki predsjednik, podsjeća L'Indro, bori se za osvajanje drugog mandata naizborima koji će se održati u studenom 2012., pri čemu bi mu dobroposlužili glasovi mnogobrojne hrvatske dijaspore.

Američki predsjednički kandidati i u ranijim kampanjama nastojali suzadobiti podršku Hrvata u SAD-u, lobirajući u organizacijama Hrvatskabratska zajednica (CFU) i Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA).

U međuvremenu, Obama je čestitao Milanoviću na izbornoj pobjedi putemameričkog veleposlanstva u Zagrebu. Također, Amerikanci očekuju štoskorije imenovanje novog hrvatskog veleposlanika u SAD-u, jer je tomjesto u Washingtonu upražnjeno još ljetos, kada je Kolinda Grabar Kitarović postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena

L'Indro također piše da će bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović, aktualni pomoćnik glavnog tajnika UN-a za područje ljudskih prava i jedan od njegovih najbližih i najutjecajnijih suradnika, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi Ban Ki-moon što prije stigao u službeni posjet Zagrebu.

Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN-a, posjetio je Hrvatsku 2002. godine, kada se susreo s tadašnjim premijerom i predsjednikom Ivicom Račanom i Stjepanom Mesićem.

L'Indro podsjeća da se nova hrvatska vlast odmah prihvatila posla. Novi ministar financija Slavko Linić najavio je da će proračun biti prioritet na prvoj sjednici Vlade, ministar branitelja Predrag Matić obećao je objavu registra branitelja, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za 22. siječnja priprema referendum o priključenju Hrvatske Europskoj uniji. Prema posljednjim anketama, građani će se na referendumu izjasniti pozitivno, a ulazak u EU planiran je za 1. srpnja 2013. godine.