SUSRET S AUNG SAN SUU KYI

Ban Ki-moon pozdravio promjene u Mianmaru

01.05.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u utorak s burmanskom oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi i odao priznanje njezinoj borbi za političke reforme u Mianmaru

Glavni tajnik UN-a boravi u povijesnom posjetu Mianmaru, bivšoj Burmi, i posljednjeg se dana borbe sastao sa Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

'Godinama ste pokazivali moral i snagu koji su generacijama krasili burmanski narod', rekao je Ban oporbenoj čelnici i pozdravio njezinu odluku da u srijedu kao nova zastupnica u parlamentu ipak položi prisegu na mianmarski ustav koji je prihvaćen još u doba vladavine vojne hunte.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je postao prvi strani dužnosnik koji se obratio mianmarskom paralamentu i pozvao je Zapad da se više angažira na ukidanju sankcija donesenih protiv mianmarskog režima, čime je dao potporu stajalištu Suu Kyi


EU je nedavno odlučio suspendirati sankcije protiv te zemlje na razdoblje od godinu dana, a SAD je takvu mogućnost zasad isključio. Unatoč tome, Ban Ki-moon je, kada je riječ o ovome pitanju, pozvao Zapad na daljnje poteze. Glavni tajnik UN-a je to kazao u govoru održanom pred zastupnicima mianmarskog parlamenta.

'Pozdravljam mjere koje je međunarodna zajednica poduzela dosad, no ona mora učiniti i više', rekao je Ban, koji u Mianmaru boravi od nedjelje. 'Odajem počast predsjedniku Theinu Seinu na njegovoj viziji, autoritetu i odvažnosti u nastojanjima da usmjeri Mianmar prema izmjenama', kazao je.

U godinu dana je mianmarska vlada na čelu s predsjednikom Theinom, umirovljenim generalom, oslobodila nekoliko stotina političkih zatvorenika, održala razgovore s pobunjeničkim grupama iz etničkih manjina te potaknula povratak Suu Kyi u središte državne politike.

EU je nakon toga na godinu dana suspendirao sve sankcije - političke i ekonomske, izuzev embarga na oružje, a i Kanada, Australija i Norveška ukinule su ih velik broj. 'Nimalo ne sumnjam da će Mianmar uskoro pronaći svoje mjesto u međunarodnoj zajednici te postati njezin uvaženi i odgovoran član', rekao je Ban