aktualne teme

Plenković zbog izbora nije na samitu šefova EU-a u Bruxellesu, zastupa ga slovenski kolega Golob

17.04.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Čelnici država članica Europske unije okupili su se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom izvanrednom samitu na kojem će razgovarati o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima i o jedinstvenom tržištu i konkurentnosti europskog gospodarstva

Hrvatski premijer Andrej Plenković zbog izbora nije došao na prvi dan samita, a očekuje se da će doći u četvrtak. Za njegova odsustva zastupat će ga slovenski premijer Robert Golob.

Samit počinje radnom večerom na kojem će se razgovarati o Ukrajini, stanju na Bliskom istoku te odnosima s Turskom.

Prema nacrtu zaključaka, Europsko vijeće će snažno osuditi iranski napad na Izrael te pozvati Iran i one koji su s njim povezani da “prestanu sa svim napadima i pokažu maksimalnu suzdržanost od bilo kakvih akcija koje bi mogle povećati napetost u regiji”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo se za uvođenje sankcija svima koji pomažu u prozvodnji raketa i dronova korištenih u napadu na Izrael.

“Mi smo za sankcioniranje svih onih koji pomažu u proizvodnji i raketa i dronova korištenih u napadu na Izrael”, rekao je Macrnon po dolasku na samit.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na de-eskalaciju, istaknuvši da je dobro što je Izrael uspio odbiti iranski napad, ali da ne treba uzvratiti istom mjerom.

Belgijski premijer Alexander de Croo rekao je da na popis sankcija treba staviti Iransku revolucionarnu gardu.

Kancelar Scholz pozvao je ostale članice da slijede primjere Njemačke, koja je najavila slanje Ukrajini dodatnog sustava protuzračne obrane Patriot.

U nacrtu zaključaka Europsko vijeće ističe potrebu da se Ukrajinu hitno opskrbi sustavima protuzračne obrane i da se ubrza i pojača dostave vojne pomoći, uključujući topničko streljivo i rakete.

U četvrtak, drugi dan samita, bivši talijanski premijer Enrico Letta predstavit će čelnicima svoje izvješće o budućnosti europskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi to izvješće u lipnju prošle godine.

Lettino izvješće, odnosno budućnost jedinstvenog tržišta i konkuretnost europskog gospodarstva, središnja je tema ovoga izvanrednog samita, ali je malo pala u sjenu zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael.