DAN ZASTAVE

Balkan u strahu od Velike Albanije

27.11.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Albanci slave nacionalni Dan zastave i 100 godina od utemeljenja suvremene albanske države. Proslava će svoju kulminaciju doživjeti u srijedu na centralnoj svečanosti u Tirani

Slavlju su se masovno pridružili i Albanci koji žive u Makedoniji, na Kosovu, jugu Srbije i dijelovima Grčke vješajući zastave na prozore svojih kuća, ali i na državne institucije, što je izazvalo zebnju među Srbima i Makedoncima od bauka zvanog Velika Albanija. U Makedoniji je zabilježeno i nekoliko međuetničkih tučnjava, ali proslava u toj zemlji održava se uz dozvolu vlasti.

Ipak, u medijima, posebno srpskim, upozorava se na projekt velike Albanije, a albanski političari na svim etničkim prostorima na kojima žive Albanci na Balkanu ni ne skrivaju da će taj cilj nastojati ostvariti demokratski - kroz članstvo u Europskoj uniji i Europu bez granica. Ipak, put do toga je dug i trnovit.

Za to vrijeme strah albanskih slavenskih susjeda dodatno je povećalo dizanje spomenika albanskim zapovjednicima koji su poginuli u sukobima s kraja devedesetih i početka 2000-ih na Kosovu, jugu Srbije i u Makedoniji. Posebnu pažnju izazvalo je dizanje spomenika Ademu Jashariju u Makedoniji i Rizvanu Cazimiju zvanom komandant Leši u Bujanovcu na jugu Srbije. Srpski premijer Ivica Dačić zaprijetio je lokalnim Albancima da je bolje da sami uklone spomenik.

U Makedoniji je velika proslava održana u dvorani Boris Trajkovski pred 20 tisuća ljudi, a centralne figure bili su premijeri Kosova i Albanije Hashim Thaci i Sali Berisha, naravno uz vodeće albanske političare iz Makedonije.

Berisha je tom prigodom poručio da su se 'OVK, ONA i OVPMB borili za prava Albanaca u regiji, s idealom za bolju državu, bolji Balkan, bolju Europu', navodeći da je 'albanski nacionalizam – europski'. Thaci se zahvalio Makedoniji što je priznala Kosovo, a Berisha je potom kazao 'iz Skopja idu na Kosovo, slobodno Kosovo, bez granice'.

U Bujanovcu
, na jugu Srbije, gdje su Albanci većina, također se slavi, a napeto je u podijeljenoj Mitrovici na Kosovu, gdje su Albanci također izvjesili nacionalne zastave.

Programi povodom praznika u Bujanovcu bit će završeni u utorak u podne centralnim događajem, kada će, uz nekoliko tisuća prisutnih, na zgradama lokalnih parlamenata, uz srpske, biti istaknute i albanske zastave, javlja B92.

Prethodno će stotinu srednjoškolaca, specijalno obučenih za ovu priliku, svojim tijelima ispisati broj 100 i tu sliku poslati u svijet, a potom slijedi obraćanje lokalnih lidera iz montažne kuće, koja će biti kopija one kuće u kojoj je 1912. godine u Valoni proglašena država Albanija.

Poslije obraćanja građanima na trgovima u Bujanovcu i Preševu, svi albanski vođe, u jednoj velikoj delegaciji, na poziv predsjednika Albanije Bujara Nishanija i predsjednika vlade Salija Berishe putuju u Tiranu gdje je zakazana centralna svečanost.

Crvenu zastavu s crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine istaknuo albanski nacionalni junak Skenderbeg. Poslije proglašenja nezavisnosti države 28. studenoga 1912. u Valoni postala je službena zastava Albanije.