hdz-ova zastupnica iz vukovara

Marijana Balić preko Facebooka poručila Mlinariću da je i ona u politiku ušla zbog svojih 'nestalih prijatelja koji su po slavonskim ravnicama'

01.12.2020 u 22:20

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HDZ-a i Vukovarka Marijana Balić poručila je u utorak da je u mandatu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda unaprijeđena metodologija rada na pronalasku nestalih osoba ocijenivši omalovažavajućom izjavu Stipe Mlinarića (DP) kako ništa nije napravljeno

Kako za istinom tragam već skoro 30 godina, onda su mi ove usputno izrečene neistine da 'ništa nije napravljeno' posebno omalovažavajuće. Kolega Mlinarić možda nije, ali drugi jesu - u mandatu ministra Medveda po prvi put donesen je Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu. Uređena i unaprijeđena je metodologija rada na pronalasku nestalih osoba", napisala je Balić na svojoj facebook stranici.

Podsjetila je i kako je Mlinarić danas u Hrvatskom saboru izrekao puno toga, ali i jednu ključnu stvar u izjavi za medije – da je u politiku ušao zbog svojih nestalih prijatelja koji su po slavonskim ravnicama. "I ja sam iz sličnog", poručila je.

Istaknula je i da su Mlinarićevi prijatelji i hrvatski branitelji pronađeni u Marincima na području koje je u prošlim postavama Uprave za zatočene i nestale već bilo pretraženo. Provedeno je terensko istraživanje i probna iskapanja na 247 mjesta, a ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 140 osoba. Proveden je i terenski izvid još 232 moguća mjesta prikrivenih grobnica čije je istraživanje u tijeku, navela je.

"Samo na području grada Vukovara i prigradskih naselja provedena su terenska istraživanja na 84 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica i obrađeno je više od 420 000 četvornih metara površine. Sve detaljnije rezultate o pronalasku nestalih i kompleksnom procesu, uvaženi zastupnik može dobiti od Ministarstva hrvatskih branitelja, može nam svima svojim radom pomoći, ali ga to ne zanima pa neargumentirano govori u Saboru o temama s kojima nije upoznat", poručila je Balić.

Kolega Mlinarić izrekao je puno toga danas u Hrvatskome saboru, ali i jednu ključnu stvar u izjavi za medije – da je u...

Objavljuje Marijana BalićUtorak, 1. prosinca 2020.

Podsjetivši na raniju Mlinarićevu izjavu da bi on taj kompleksan problem riješio "laganim kirurškim rezom“, pozvala ga je da kaže kako se to rješava "laganim kirurškim rezom“ pa da vide može li se i hoće li konačno obitelji nestalih moći mirno spavati.

"Nama je to u interesu i mi smo spremni za suradnju sa svakim tko će nam pomoći pronaći istinu, ali ne i za politiziranje ovim najosjetljivijim humanitarnim pitanjem iz Domovinskog rata. Kada bi konstruktivno pomogao i prestao politizirati, moja malenkost kao i sve majke i očevi, braće i sestre o kojima priča, a koje tragaju za svojim nestalima bi mu bili doživotno zahvalni", napisala je Balić koja je u Domovinskom ratu ostala bez oba roditelja.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić, govoreći u utorak o 'tulumu HDZ-ovaca u Vukovaru', odnosno incidentu u kojem su sudjelovali ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet i državni tajnik Stjepan Sučić, pozvao je potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Medveda da smijeni Šeremeta, ustvrdivši kako bi najbolje bilo da i Medved podnese ostavku. Mlinarić je poručio i kako je ušao u politiku zbog svojih nestalih prijatelja koji su, kako je rekao, nestali razbacani po slavonskim ravnicama, a o kojima nitko ne vodi brigu niti ih traže.