PROZIVANJA ZBOG INE

Balenović: Mesić prekasno 'prozviždao'

09.12.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović proziva predsjednika Stjepana Mesića što tek sada poziva USKOK da 'pročešlja' prodaju Ine Mađarima, iako je, tvrdi Balenović imao potpuni uvid u rad nekadašnjeg hrvatskog naftnog giganta preko svog kućnog prijatelja i bivšeg predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića

'Da je u politici sve moguće, potvrdio je ovih dana predsjednik Mesić. Naime, otvorio je pandorinu kutiju, zvanu Ina. O aferama u hrvatskom gospodarstvu do sada se govorilo tek, kada se skandal nikako nije mogao zataškati ili riješiti, po onoj 'ljudi smo, dogovorit ćemo se'. U svako poduzeće se moglo uprijeti prstom, ali u Inu nikad. Zbog toga čudi Mesićevo pozivanje, da Uskok pročešlja prodaju Ine mađarima i utvrdi eventualnu štetu, koju je u toj prodaji pretrpjela Republika Hrvatska.

Naime, od ranije je poznato da je predsjednik Mesić oduvijek imao potpuni uvid i kontrolu nad poslovanjem Ine, putem bivšeg predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića, svog kućnog prijatelja i vjernog partnera s golf terena. Poznato je, da je Dragičević, po dolasku koalicijske vlasti 2000. godine, upravo na preporuku Mesića, bez obzira na nedostatno znanje i iskustvo, postavljen na čelo Ine. Pamtimo da ga je Mesić, kroz oba svoja mandata, bez obzira na kriminal u Ini i loše poslovne rezultate, uvijek bezrezervno štitio.

Zbog toga ne čudu što Mesić, nakon kaznene prijave zbog kriminala, koju je prije devet godina podnijela Vesna Balenović protiv čelnika Ine, nije istim žarom zatražio od Državnog odvjetništva da obavi dodatni uvid i reviziju poslovanja Ine te kazni odgovorne.

'Da je Mesić zazviždao tada, gotovo je sigurno da bi neki njegovi partneri s golfa svoje elitne adrese stanovanja na dugo vremena zamijenili za adresu Remetinečkog zatvora. Također je sigurno da u tom slučaju ne bih bila devet godina sudski proganjana, ni nepravedno novčano i zatvorski kažnjavana', piše Vesna Balenović.

Upozoravanjem na moguću štetu pri prodaji Ine, Mesić nas je uvjerio da zna zazviždati kada posumnja na moguće nepravilnosti. Pitamo se zašto onda od 2001. do danas nije zazviždao i na kriminal u Ini?' stoji u priopćenju udruge Zviždač.