slučaj 'ina'

Habijan: 'Milanović sve više laže. Stvara se fama da je HDZ upleten, a nije'

10.04.2024 u 15:56

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Damir Habijan u srijedu je demantirao prozivku predsjednika Milanovića na račun Andreja Plenkovića i HDZ-a zbog nestanka 139 milijuna eura iz Ine, istaknuvši da taj novac nije nestao te da Milanović sve više laže zbog SDP-ova lošeg predizbornog rejtinga

"Nije to prva laž koja se provlači već nekoliko dana. Očito kod SDP-a, ali i kod dotičnog gospodina, vlada određena panika imajući u vidu zadnje ankete koje pokazuju da je rejting HDZ-a i vladajuće većine i više nego odličan", izjavio je Habijan nakon sjednice Vlade komentirajući današnju objavu Zorana Milanovića.

Milanović se na facebooku upitao "gdje je nestalo 139 milijuna eura iz Ine, tko je te ljude postavio na direktorska mjesta te tko je tražio od Mađara da Škugor postane direktor Sektora prirodnog plina u Ini, ustvrdivši kako je sve to odrađeno pod 'pokroviteljstvom Plenkovića i HDZ-a'".

Habijan smatra da ta Milanovićeva objava pokazuje razmjere panike u redovima SDP-a i njegovih partnera pa su počeli fabricirati i iznositi laži.

U prilog tomu naveo je kako je neki dan Milanović lagao oko "svoga ortaka (Željka) Runje", za kojega je rekao da nije pod sankcijama Zapada Rusiji nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

"To je javni podatak, dotični je gospoodin na britanskoj sankcijskoj listi", objasnio je Habijan te dodao da je Milanović također lagao i oko potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića i njegove obitelji, što je demantirao čak i SDP-ov Zlatko Komadina.

Danas je, kaže Habijan, Milanović ponovno izvukao pitanje nestanka 139 milijuna eura iz Ine, što je razjašnjeno još prošle godine.

Ministar je objasnio da je tu riječ samo o potencijalnoj šteti koju su na vrijeme detektirale i spriječile hrvatske institucije - od Ureda za sprječavanja pranja novca do Porezne uprave.

Prema tome, ponovno se želi "stvoriti fama da je HDZ u nešto upleten, a nije", istaknuo je Habijan te dodao kako ni dotični gospodin (Damir) Škugor iz afere povezane s preprodajom plina u Ini - nije član HDZ-a.

"Na vrijeme je spriječeno da taj novac, 'zbog nepodopština dotičnog gospodina', otiđe negdje izvan Hrvatske, na druge račune. Prema tome, sve navedeno je laž, laž, laž, a sve zbog rezultata koje iz ankete vidimo. SDP i njihova Rijeka ne stoji baš najbolje", rekao je Habijan.