SDP MINIRAO 'BLUDNOG SINA'

Baldasaru propala prodaja zgrade na Peristilu

17.05.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Na samom početku sjednice splitskog Gradskog vijeća, prve nakon što je vrh stranke donio odluku o raspuštanju ogranka, splitski SDP-ovci uspješno su minirali jedan od prijedloga gradonačelnika Ive Baldasara: s dnevnog reda povučena je točka koja je predviđala prodaju gradskih nekretnina vrijednih 35 milijuna kuna

Gradonačelnik je između ostalog planirao prodati zgradu na samom Peristilu, zbog čega se pobunila oporba i dio javnosti jer je u kratko obrazloženju bilo navedeno tek da će se prikupljeni novac koristiti 'za škole i vrtiće'. S druge strane, i sami vijećnici glasovali su za proračun koji predviđa upravo ovoliki prihod od prodaje imovine.

Spekulira se da Baldasar ima potporu najmanje četvero od ukupno osam SDP-ovih vijećnika, no tek treba vidjeti u kojem trenutku će oni biti aktivirani. Zasad stranka koja će uskoro i formalno ostati bez članova demonstrira jedinstvo: na sastanku u ponedjeljak navečer odlučili su biti protiv prodaje gradskih nekretnina, no nisu objavili kako će se postaviti kod ostalih četrdesetak točaka. Pretpostavlja se da će ipak dati ruke Baldasaru.

'Ne može se donositi odluka o prodaji bez sustavnog promišljanja o gospodarenju gradskom imovinom, posebno u jezgri grada. Tražimo povlačenje i dobru pripremu za ubuduće', pozvao je predsjednik kluba vijećnika SDP-a, HNS-a i HSU-a Milan Blaževski. Baldasar je apelirao da vijećnici barem saslušaju argumente 'jer šteta je ne čuti', no svejedno je odbijen glasovima i SDP-a i HDZ-a.

Inače, od ukupno 35 gradskih vijećnika na sjednici je prisutno tek njih 25, što ostavlja dovoljno manevarskog prostora gradonačelniku Baldasaru - i dalje nema većinu, ali može kombinirati bilo s HDZ-ovom, bilo s SDP-ovom stranom vijećnice. Tko god ga podrži, odluke prolaze.