KERUM GA OPET SPASIO

Baldasar zbraja: Imam projekata za 9,7 milijardi kuna

19.01.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Obnova Turističke palače na Rivi, projekt na koji se mjesecima fiksira gradonačelnik Ivo Baldasar, u četvrtom pokušaju dobila je zeleno svjetlo Gradskog vijeća. Na još jednom nastavku sjednice pojavilo se dvoje vijećnika HGS-a Željka Keruma, taman dovoljno da osiguraju kvorum pa je cijela stvar završena u roku od tri minute

Turistička palača, oronuli montažni objekt u samom srcu grada, predat će se na 'plodouživanje' privatnom investitoru na rok od 20 godina. On će je obnoviti i iznajmljivati, a u gradski proračun uplaćivat će mjesečni najam od minimalno 19 tisuća eura. Sada slijedi raspisivanje natječaja s prilično kratkim rokovima, a predviđeno je da zgrada bude potpuno obnovljena samo pet mjeseci nakon što izabrana tvrtka uđe u posjed. Dakle, najvjerojatnije već tijekom ove turističke sezone.

Gotovo kompletna splitska oporba predvođena HDZ-om i nezavisnom listom Marijane Puljak pojavila se u sjedištu splitske gradske vlasti, no u gradsku vijećnicu nisu ulazili: željeli su na čistac izvesti suradnju Baldasara i Keruma, premda gradonačelnik i dalje tvrdi da 'ne postoji prikrivena suradnja'. Dolaskom točno dvoje vijećnika riješili su situaciju na najelegantniji način - da ih se pojavilo nešto više, morali bi se javno prikloniti Baldasaru ili bi ga oporba nadglasala.

Ovako su mu osigurali kvorum, a opet glasovali protiv ideje o Turističkoj palači.

Splitski gradonačelnik je nakon brzopoteznog izglasavanja tek glasno uzdahnuo i iskreno se zahvalio svima koji su pomogli da se 'okonča ovo mučenje samim time što su osigurali kvorum, pa makar i glasovali protiv'. Tvrdi da će Split uštedjeti 20 milijuna kuna time što će se bez troškova rekonstruirati važan objekt na važnom mjestu. 'Ako budućnost za sedam ili osam godina pokaže da projekt nije dobar, opet ćemo se snaći', kazao je Baldasar.

'Zahvalan sam načinu na koji Kerum tretira projekte koje ova gradska uprava priprema i mislim da je u pravu, jer ću uskoro izaći s činjenicama koliko je pripremljeno građevinskih poduhvata. Radi se o brojci od 4,7 milijardi kuna projekata. Ili je već u tijeku, ili smo izdali građevinske dozvole ili je neposredno pred građevinskom dozvolom. Mislim da je to od svih hrvatskih gradova daleko najveća brojka. Dvije milijarde je ova uprava pripremila, 2,7 milijardi kuna projekata je bilo u visokoj fazi pripremljenosti, a mi smo omogućili da bude realizirano', tvrdi Baldasar.

Za budućnost, dodaje, postoje projekti od još pet milijardi kuna 'koje će predstaviti za mjesec dana, no mahom se radi o već poznatim investicijama - od izgradnje pet hotela i škole na Pazdigradu, preko dovršetka Zapadne obale i uređenja Kazališnog trga, do 100 milijuna eura vrijedne investicije Vodovoda i kanalizacije, za koju bi ugovor uskoro trebao biti potpisan.

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić proglasio je ovakvu proceduru 'silovanjem demokracije', dok Marijana Puljak tvrdi da se konačno pokazalo kako Splitom upravlja koalicija SDP-HNS-HSU-HGS. Tvrdi da se, unatoč promjenama u tekstu natječaja, i dalje radi o štetnom projektu te da je prije toga trebalo usvojiti cjeloviti plan upravljanja starom gradskom jezgrom.