KAMPANJA U SPLITU

Baldasar u autobusu, HDZ o Domovinskom ratu i 'crvenima'

29.05.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Dok se SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar otvorenim autobusom vozio po gradu i 'širio dobre vibracije', jer tvrdi da više ne želi zamarati građane napornim političkim temama i govorima, splitski HDZ-ovci su u potpuno drugom filmu: sazvali su novinare kako bi gotovo sat vremena mrtvi ozbiljni govorili o braniteljima, Danu državnosti, haaškim presudama i monopolu na hrvatstvo

'Gospodin Baldasar prozvao nas je da imamo monopol na hrvatstvo, a kad ga već spominje, moram kazati da se na najmanje pravo na njega imaju pozivati njegov SDP i oni koji su 1991. godine napustili Sabor kada se izglasavala nezavisnost Hrvatske. Pravo imaju branitelji jer je samostalnost stečena krvlju', kazao je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić. Došao je i na ideju da senakon 12 godina 30. svibnja ponovno proglasi Danom državnosti.

'U Hrvatskoj nikada nije zaživjelo dostojanstveno obilježavanje blagdana, pa čak ni većina institucija ne sudjeluje u tome. Vladaju stihija, konfuzija, zablude i nesnalaženje u narodu, što je i bila namjera SDP-ove vlasti kada je 2001. godine u procesu detuđmanizacije ukinuli praznik 30. svibnja', dodao je Škorić.


Kandidat za gradonačelnika Splita obećao je braniteljima i braniteljskim udrugama, čijih je nekoliko desetaka predstavnika potpuno ispunilo sjedište splitskog HDZ-a, da će u slučaju pobjede na izborima povezati njihove udruge, osnovati Muzej Domovinskog rata u Splitu, poticati zadruge, graditi stanove za invalide i osnovati zdravstveno-rehabilitacijski centar za veterane.

'Čitamo poruke o podjelama... Nikada u ovim srcima i ovim ljudima nije stanovala podjela, uostalom, s ovog mjesta je i potekla izjava pomirenja', kazao je Ivanišević, kao da nije ni slušao prethodnog govornika.
Osim branitelja, podršku njemu i kandidatu za župana službeno su dali šef splitskog HSS-a Željko Sikirica, koji je prije samo deset dana bio u koaliciji sa Željkom Kerumom, te predsjednik lokalnog HSP-a Marijo Popović. Upravo Popović, koji je se u prvom krugu kandidirao za gradonačelnika i skupio rekordno niskih 949 glasa (1,29 posto) bio je posebno inspiriran:

'Pozdravljam hrvatske branitelje, hrvatske majke, hrvatske ljude i hrvatsku mladost! Ivo Baldasar ovih dana poziva protiv podjela, a upravo oni su nas podijelili 1945. godine na crvene i one koji vole Hrvatsku! A nisu je željeli ni 1991. godine!', uskliknuo je mlađahni Popović, pa pozvao birače da u nedjelju zaokruže 'hrvatsku opciju'.