TRAKAVICA SPALADIUM

Baldasar: Tuže nas za 53 milijuna eura, ali priče o bankrotu su glupost!

16.07.2015 u 10:14

  • +8

Zbog nedovršene i zapuštene zgrade Spaladium Arene banke tuže Split

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio je da je u srijedu poslijepodne gradska uprava zaprimila tužbu dviju banaka, inače glavnih financijera izgradnje Spaladium arene, na iznos od preko 53 milijuna eura. Unatoč mogućnosti gubitka spora, tvrdi, Splitu ne prijeti bankrot i to su 'najobičnije gluposti'

'Da, krajem radnog dana dobili smo tužbe Erste banke i Bank Austrije, a tu mogućnost predvidio sam još kada ste odbili moj prijedlog za nagodbu s bankama', poručio je Baldasar na početku nastavka sjednice Gradskog vijeća.

Prije nekoliko mjeseci, naime, Grad Split definitivno je raskinuo ugovor oko Spaladiuma, i to nakon nekoliko godina sporenja i neplaćanja zakupnine. Stav je bio da tvrtka TPN nije ispunila sve uvjete ugovora, odnosno, nije izgradila stometarski toranj i prateće sadržaje zbog kojih bi cijeli kompleks bio isplativ.

Banke su već tada prijetile tužbama, ali i obustavom financiranja splitskih gradskih projekata. Sporno je bilo je li Grad Split uopće dužan vraćati kredit za Spaladium, jer u originalnom ugovoru to nije bilo navedeno kao opcija. Naknadno su se pojavljivali aneksi ugovora koje je s građevinskim tvrtkama u tajnosti potpisao bivši gradonačelnik Ivan Kuret, a još uvijek nije do kraja definirano je li Splitu time natovarena kreditna omča oko vrata.

'Danas su banke korektne', kaže Baldasar, koji i dalje smatra da je najbolje rješenje spora - sklapanje nagodbe.

'Radi se u stvari o arbitražnom postupku u kojemu odlučuju tri suca, od kojih po jednog imenuje svaka strana. Dobili smo rok od petnaest dana za angažirati odvjetnika i odabrati suca', izvijestio je Baldasar gradske vijećnike.

Na pitanje postoji li u slučaju Spaladiuma kriminal, odgovorio je da nadležne institucije trebaju raditi svoj posao.