BIG BROTHER NA ULICAMA

Baldasar slijedi Bandića: Cijeli Split pod videonadzorom

08.07.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nastoji u stopu slijediti primjer svog zagrebačkog kolege Milana Bandića: ovog petka su na Peristilu postavljene tri kamere za videonadzor, kao uvod u skoro potpuno pokrivanje užeg središta grada

Poput Zagreba, i u Splitu će gotovo svaki pedalj u centru biti sniman 24 sata dnevno. Splitska gradska uprava službeno je potvrdila da je projekt temeljen na preporuci Vijeća za prevenciju kriminaliteta te na 'elaboratu sigurnosne prosudbe javnih površina', nakon čega je Ministarstvo unutarnjih poslova dalo dozvolu Gradu za postavljanje nadzornih kamera na trinaest javnih površina.

Nakon Peristila, one će se naći na četiri lokacije na Rivi i Matejuški, zatim na tri mjesta u Ulici kralja Tomislava, u Marmontovoj i Hrvojevoj ulici, na Pjaci, uz Zlatna vrata i spomenik Grguru Ninskog, ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a jedna kamera gledat će i na park Đardin, u javnosti nekada poznatiji kao štacija prostitutki.

Ukratko, kompletna šira gradska jezgra vrlo skoro će se naći pod danonoćnim nadgledanjem i snimanjem.

Prve kamere na Peristilu uz dozvolu konzervatora postavljene su na prvom katu zgrade Splitske banke i idućih dana bit će u testnoj fazi. Iz gradske uprave Splita obećavaju da će postaviti i table s obavijesti da je prostor pod videonadzorom, ali tek kada se kamere stave u svoju punu funkciju.