BURA OKO TURISTIČKE PALAČE

Baldasar sam sebe prijavio policiji!

10.09.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u srijedu ujutro osobno je prijavio samoga sebe i Grad Split zbog planiranog davanja Turističke palače na Rivi na 30-godišnje 'plodouživanje' privatnim investitorima te je od policije i Državnog odvjetništva zatražio da hitno dođu u gradsku upravu i provedu sve istražne radnje oko ovog slučaja

'Potpisao sam podnesak i upravo ga osobno nosim na policiju, u Službu za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta. Molim i njih i Državno odvjetništvo da, s obzirom na desetke medijskih napisa, dođu obaviti svoj posao', otkrio je Baldasar za tportal.hr.

'Nemam ništa za sakriti, a osim političkih protivnika, probleme rade ljudi koji su navikli kontrolirati dobar dio ugostiteljstva u Splitu. Najbolje je da nadležne službe odmah sve ispitaju', dodao je splitski gradonačelnik.
Natječaj za rekonstrukciju objekta nazvanog Turistička palača, u stvarnosti devastirane 50-godišnje zgrade na samoj Rivi, izazvao je veliku buru u Splitu: Baldasar je odabrao model plodouživanja po kojemu bi privatni investitor treba uložiti najmanje milijun eura u njezinu rekonstrukciju i potom ubirati najamninu, dok bi u gradski proračun trebao uplaćivati mjesečnu naknadu. Početna visina naknade u natječaju bila je 12,5 tisuća eura mjesečno, a nakon njega odabrana je tvrtka koja je ponudila 28,5 tisuća eura - ali i još deset posto od svoje dobiti u Turističkoj palači. Problem je, međutim, to što je gradska komisija ocijenila da čak tri od šest valjanih ponuda ne zadovoljavaju uvjete - a među njima i ona ugostitelja Gorana Kačunića, koji je ponudio 37 tisuća eura, ali bez buduće dobiti.

S druge strane, na natječaju je pobijedila nedavno osnovana tvrtka Valleus, bez zaposlenih i sa 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, koju vodi stanovita Kristina Duša - inače prva susjeda Baldasarova glavnog savjetnika Drage Davidovića. Iza tvrtke pak financijskim garancijama stoji Mađor Company, tvrtka vlasnika Stipe Mađora - a njega je Baldasarova vlast već postavila u Nadzorni odbor gradske tvrtke Stanouprava. Poznato je da je upravo Mađor svojom tvrtkom Slobodna Dalmacija Print radio promidžbene plakate za Baldasarovu kampanju.

'Poznajem Mađora, jednako kao što znam i pola grada, pa i ostale natjecatelje, ali nisam imao pojma čak ni da on sudjeluje na natječaju. Posao je radila komisija od sedam ljudi, šest stručnjaka i mojom zamjenicom Aidom Batarelo, a ja se ni u jednom trenutku nisam miješao u njihov posao. Normalno je da nećemo isključivati tvrtke iz natječaja samo zato što netko poznaje nekog!' bijesan je Baldasar.

Protiv modela 'plodouživanja' već se izjasnio dio oporbenih vijećnika u splitskom Gradskom vijeću, HDZ je izrazio sumnju da se radi o pogodovanju, a gradonačelnikovi koalicijski partneri iz Kerumova HGS-a zasad mudro šute. Izvjesno je da će se ovaj slučaj rastezati po medijima u idućih dvadesetak dana, jer je sjednica Gradskog vijeća - koje na koncu odlučuje o pokretanju projekta i izboru partnera za rekonstrukciju i upravljanje Turističkom palačom - zakazana tek za 30. rujna.