SUDOVI POTVRDILI

Baldasar potpisao neobičan sporazum, Split izgubio 10 milijuna kuna; Puljak: 'Tražit ću njegovu odgovornost'

17.09.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Grad Split izgubio je 9,4 milijuna kuna vrijedan sudski spor izazvan kontroverznom odlukom nekadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara, koji je s investitorima najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji 'Mall of Split' sklopio neobičan sporazum i vratio mjenice i jamstva njihove tvrtke, odnosno de facto onemogućio naplatu ovog iznosa u gradski proračun. Novi gradonačelnik Ivica Puljak na svom susretu s novinarima najavio je podnošenje tužbe Ustavnom sudu, ali i preispitivanje odgovornosti samog Baldasara

'Da, to ćemo učiniti', odgovorio je Puljak na decidirano pitanje tportala.

Sama gradska uprava pokrenula je sudski spor za naplatu 9,4 milijuna kuna zateznih kamata na komunalni doprinos koji ovi investitori nisu bili platili na vrijeme. Nakon dugog sudovanja, otkrio je Puljak, spor je izgubljen presudom Visokog upravnog suda.

Tportal je još u veljači 2019. godine prvi pisao o ovom slučaju, čak upozorivši da bi 'zbog jednog Baldasarovog potpisa Split mogao izgubiti deset milijuna kuna'. To se pokazalo točnim.

'Mall of Split' započelo se graditi tijekom 2011. godine, u doba Željka Keruma, no zbog niza problema oko pristupnih prometnica proces se razvukao na punih pet godina. Paralelno je trajala procedura naplate 47,3 milijuna kuna komunalnog doprinosa: prva polovica plaćena je još 2011. godine, no preostalih 23,6 milijuna tvrtka 'Mejaši Prvi' dugovala je gradskom proračunu još godinama te su na taj iznos obračunavane zatezne kamate. One su u idućih nekoliko godina dosegnule točno 9.379.697,42 kune.

Dana 6. kolovoza 2014. godine, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i investitor Kristijan Gelo u uredu javnog bilježnika Dalibora Pavlovića sklapaju sporazum po kojemu je tvrtka Mejaši Prvi dužna u roku od deset dana platiti zaostalih 23,6 milijuna kuna, što je i učinjeno. Zauzvrat, Baldasar je pristao vratiti sve instrumente osiguranja koje je Grad Split tada imao, od mjenica do založnog prava, te povući sve ovrhe na računima i nekretninama investitora.

Mall of Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Goleme zatezne kamate u ovom sporazumu nisu ni spomenute, premda mjenice i jamstva služe upravo kako bi se osigurala i njihova naplata.

Sam Baldasar tada je tvrdio da se ova potraživanja mogu naplatiti sudskim putem, što se pokazalo netočnim, a tportal je zabilježio i čuđenje suca Trgovačkog suda u Splitu Ive Bakalića nad ovim potezom tadašnjeg gradonačelnika Splita.

'Rekao bih da je nešto ostalo u zraku. Sklopili ste sporazum u kojem kažete da se potraživanje od 23 milijuna kuna odnosi na glavnicu, ali je isto tako činjenica da vraćate sva sredstva osiguranja i da za eventualno potraživanje s osnova kamata ostajete potpuno nezaštićeni. To je ono što je nelogično u cijeloj priči', kazao je sudac Bakalić na ročištu održanom u rujnu 2015. godine.

Prije dvije i pol godine Ivo Baldasar za tportal je kazao da se ne može prisjetiti o čemu se ovdje konkretno radi jer 'bilo je tu jako puno papira'. Nakon pravomoćne presude pokušali smo ga ponovno kontaktirati, no neuspješno. Baldasar se, međutim, javio Dalmatinskom portalu rekavši kako se ne može sjetiti detalja, ali nije, ističe, 'povukao potez tek tako, to je bio dio sporazuma'. 'Dogovorili smo se da barem nešto naplatimo. Sve što sam radio, bilo je svakako u dogovoru sa stručnim službama', rekao je Baldasar, kojem se čini da se Puljak 'malo previše hvali i da se još nije uhvatio ukoštac s problemima'.

Na današnji dan samo glavnica gradskog potraživanja iznosi 9,4 milijuna kuna, nove kamate na taj iznos zasad je nemoguće izračunati.