POGLEDAJTE SVE REZULTATE

Baldasar osvojio Split sa samo 615 glasova više od Ivaniševića!

Pobjednici drugog kruga izbora

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: Ivana Galović

Bionic
Reading

Prema rezultatima u drugom krugu lokalnih izbora u Splitu je pobjedu odnio SDP-ov Ivo Baldasar koji je pobijedio HDZ-ova kandidata Vjekoslava Ivaniševića s tek 615 glasova. U Zagrebu očekivano Milan Bandić, u Osijeku iznenađenje: HDSSB-ovog Bubala pobijedio je Ivica Vrkić, a u Vukovaru je pobjedu odnio SDP-ov Željko Sabo. HDZ je izgubio i Sisak

Milanović čestitao Baldasaru

U stožeru SDP-ova kandidata već je počelo slavlje. Ivo Baldasara jošnije davao izjave, u trenutku kad smo ga tražili komentar zazvonio jemobitel: prvi mu je čestitati htio šef Zoran Milanović.

Iako je u prvom krugu prije dva tjedna HDZ slavio, drugi krug lokalnih izbora SDP-ovcima će izmamiti osmjeh na lica. Njihovi kandidati osvojili su Split, Osijek i Vukovar. Zagreb je očekivano pripao starom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je osvojio 65,65 posto glasova dok je Rajko Ostojić osvojio 32,39 posto glasova.

U Splitu je najviše glasova dobio SDP-ovac Ivo Baldasar 49,08 posto dok je njegov protukandidat HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević osvojio 48,18 posto glasova. Nakon prvog kruga izbora predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako će pobjednik izbora biti onaj tko osvoji Split. Nakon prvih neslužbenih rezultata, njegove reakcije još nema. Iako je u Splitu obrađeno više od 98 posto biračkih mjesta, Baldasar još ne želi proglasiti pobjedu jer Ivanišević zaostaje za svega 600 glasova. On se pak s porazom pomirio s činjenicom da je izgubio.

Splitski župan postaje HDZ-ov Zlatko Ževrnja koji je osvojio 53,9, a Ivan Grubišić 43,7.

'Dobili smo Hvar, Supetar i Komižu. Nažalost izgubili smo Trogir, a borimo se za Split i Makarsku', rekao je ministar uprave i predsjednik Splitsko-dalmatinskog SDP-a Aresn Bauk. Uz molbu da se s konkretnim komentarom strpimo još sat vremena. Prema svemu sudeći nezavisnog kandidata za splitsko-dalmatinskog župana don Ivan Grubišić nije uspio poraziti HDZ-ovca Zlatka Ževrnju, iako ga je SDP neslužbeno podržao. 'Nismo službeno pozvali naše birače da podrže Grubišića, jer SDP nije imao kandidata za župana, ali po sredinama gdje je dobio najviše glasova vidi se da ga je naše biračko tijelo podržalo. To će biti dobar temelj za buduće izbore', kazao je Bauk.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo izgubio je Osijek
osvojivši 45,21 posto. Njegov protukandidat Ivica Vrkić osvojio je 52,72 posto glasova.

Bitka za Vukovar bila je jedna od najneizvjesnijih. Ipak u drugom krugu aktualnom gradonačelniku i kandidatu koalicije okupljene oko SDP-a Vukovaci su dali 53,90 posto, dok je kandidat koalicije oko HDZ-a Ivan Penava osvojio 45,22 posto glasova.

U Rijeci je pobijedio Vojko Obersnel, kandidat koalicije oko SDP-a 67,67 posto, a njegov protukandidat, HDZ-ov Hrvoje Burić 30,02 posto. U Zadru je povijedio kandidat HDZ-a Božidar Kalmeta osvojivši 56,8 posto. Ivo Bilić osvojio je 40,3 posto.

Andro Vlahušić kandidat HNS-a, HSS-a i SHUS-a za gradonačelnika Dubrovnika osvojio je 59,80 posto, a Teo Andrić, kandidat HDZ-a, HSP AS-a i HSLS-a3 7,28 posto.

Istarski župan
postaje kandidat IDS-a Valter Flego koji je osvoji 56,2 posto dok je SDP-ov kandidat Damir Kajin osvojio 41,7 posto. IDS-ov kandidat Boris Miletić zadržao je Pulu s osvojenih 59,50 posto glasova dok je SDP-ov kandidat Peđa Grbin osvojio 37,51 posto.

SDP-ovac Ante Županović nije uspio zadržati vlast u Šibeniku
. Tankom prednošću ga je nadigrao HDZ-ovac Željko Burić, s rezultatom 49,35 posto: 48,40 posto.

HDZ-ovac Goran Pauk zadržao je Šibensko-kninsku županiju. Pobijedio je SDP-ovu Anitu Baru rezultatom: 54,74 posto : 41,77 posto glasova.
Zoran Gregurović ( HDZ) novi je gradonačelnik Krapine koji je osvojio 50,28 posto glasova birača dok je SDP-ov Željko Pavić osvojio 48 posto.

SDP-ov Ivan Hanžek osvojio je čelno mjesto u Zaboku s 54 posto glasova dok je kandidat grupe birača Branko Piljek osvojio nešto više od 44 posto glasova.

Karlovac je osvojio dosadašnji gradonačelnik HDZ-ov Damir Jelić s 57,24 posto glasova. Josip Benčić, kandidat SDP-ove koalicije osvojio je 39,87 posto. Karlovački župan je HDZ-ov kandidat Ivan Vučić s osvojenih 53,07 posto.

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva možete provjeriti sve rezultate drugog kruga lokalnih izbora.


Kristina Ikić Baniček, SDP-ova kandidatkinja u Sisku j
e porazila je dosadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ovca Dinka Pintarića s 51,5 naprema 45,72 posto. Marina Lovrić Merzel nastavit će voditi Sisačko-moslavačku županiju. Naime, SDP-ova kandidatkinja osvojila je 54,74 posto glasova, dok je njen protukandidat HDZ-ovac Ivan Žinić 43,33 posto.

U Gospiću
je Karlo Starčević gotovo pa preuzeo grad HDZ-u. Ipak Petar Krmpotić, kandidat HDZ-ove koalicije osvojio je 50,51, a nezavisni kandidat Starčević dobio je 48,33 posto glasova Gospićana.

U Varaždinskoj županiji mandat je osvojio Predrag Štromar (HNS, SDP, HSU), koji je porazio HDZ-ova kandidata Anđelka Stričaka. Za Štromara je glasovalo 63,07 posto, a za Stričaka 34,42 posto.

Na čelu Varaždina ostaje HNS-ovac Goran Habuš, koji je s 57,81 posto glasova porazio HDZ-ova kandidata, nezavisnog Marijana Cingulu, koji je pak osvojio 44,92 posto.

Bivši HSP-ovac Mirko Duspara zadržao je vlast u Slavonskom Brodu. Pobijedio je s 53,57 posto HDZ-ovca Dragana Jelića koji je osvojio 44,51 posto.

Za gradonačelnika Križevaca uvjerljivo je danas ponovno izabran Branko Hrg
, predsjednik HSS-a, koji je bio kandidat koalicije HSS-HSLS i SU (Stranka umirovljenika). Hrg je u drugom izbornom krugu osvojio 64,23 posto.Hrgova protukandidatkinja Marija Vukobratović (SDP) koja je predstavljala koaliciju SDP-HNS i HSU dobila je danas 34,74 posto glasova birača.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju osvojio je bivši HSS-ovac i bivši ministar turizma Damir Bajs (HDSS, HNS, HSU). On je s 56,22 posto glasova porazio SDP-ovca Vedrana Babića (SDP, HSS, HSLS, SU) koji je osvojio 40,77 posto.