SAGA O TURISTIČKOJ PALAČI

Baldasar ne odustaje: Nećete me kriminalizirati

26.09.2014 u 11:42

  • +13

Turistička palača u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Usprkos istrazi USKOK-a, koji od četvrtka ujutro češlja dokumentaciju, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je za sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za četvrtak predložio davanje Turističke palače na Rivi u tridesetogodišnji zakup i 'plodouživanje' tvrtki Valleus, iza koje stoji jedan od financijera njegove kampanje, Stipe Mađor. Baldasar je čak postrojio kompletno sedmeročlano povjerenstvo koje je odlučivalo o ovom natječaju kako bi pojasnio da u ovom slučaju nema ničeg spornog

'Od Splita se nastoji napraviti incidentan grad, a pokušava se kriminalizirati mene, gradsku upravu i sve njene zaposlenike. To je čista politika', zavapio je splitski gradonačelnik. Očekivao je, kaže, polemike svih vrsta i mjesecima je razmišljao kako pristupiti obnovi derutnog objekta na samoj Rivi, a na koncu potpuno stoji iza odluke sedmeročlanog povjerenstva koje čine njegova zamjenica Aida Batarelo i šest činovnika iz gradske uprave.

Sporna je, podsjetimo, činjenica da je povjerenstvo eliminiralo financijski najpovoljniju ponudu tvrtke F-Tours, koja je nudila 37 tisuća eura mjesečne najamnine, a prihvatilo onu Valleusa u vrijednosti od 28,5 tisuća eura. Tvrdi se da na potvrdi o nekažnjavanju za F-Tours nema datuma te da tvrtke s kojima je sklopljeno partnerstvo nemaju sve potrebne licence za građenje Ministarstva graditeljstva. Odnosno nisu ih imale u trenucima kada su licence izdane, a danas imaju, no navodno su morale formalno biti izbačene iz natječaja.

Baldasar je na početku konferencije izrekao nekoliko prigodnih rečenica i potom utekao, ostavivši zamjenicu Batarelo da se batrga s novinarskim pitanjima. Ona se trudila objasniti da je povjerenstvo 'samo provjeravalo udovoljavaju li ponude uvjetima natječaja' i tvrdila da je Grad Split u svakom slučaju osiguran. Kazala je i da je tumačenje Ministarstva graditeljstva, koje je navodno dalo za pravo tvrtki F-Tours, 'ispravan odgovor na pogrešno pitanje'. Uglavnom, Baldasarova vlast tvrdoglavo inzistira na davanju Turističke palače Mađoru, premda je sve više izvjesno da u Gradskom vijeću neće skupiti dovoljan broj glasova za takvu odluku.

Zanimljiv je bio i odgovor Aide Batarelo na naše pitanje o neobičnom javnom natječaju jer on u ovom slučaju uopće ne predviđa mogućnost žalbe nezadovoljnih natjecatelja.

'Ovo nije bila javna nabava... Uostalom, svatko ima pravo podnijeti tužbu', objašnjavala je Batarelo.

Vlasnik F-Toursa Goran Kačunić već je najavio nekoliko tužbi protiv Baldasara i Grada Splita, uključujući onu zbog izjave da ga ovaj ugostitelj 'reketari', a i gradonačelnik je uzvratio najavom svojih tužbi...