STIŽU DIZALICE

Baldasar i Žužul sklopili dogovor: Gradi se novi stadion za RNK Split

28.11.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i suvlasnik tvrtke Skladgradnja i predsjednik Radničkog nogometnog kluba Split Slaven Žužul postigli su dogovor: uskoro započinje gradnja novog nogometno-atletskog stadiona u Parku mladeži, koji će zajedno s popratnim sadržajima stajati između 20 i 28 milijuna eura. U drugoj fazi javno-privatnog projekta izgradit će se i stambeno-poslovni kompleks čija se vrijednost procjenjuje na čak 80 milijuna eura

Vesela novost objavljena je na redovitom Baldasarovu druženju s novinarima, na kojemu su se ovog četvrtka pojavila i braća Jozo i Slaven Žužul sa suradnicima. Sukus dogovora jest da se povlače sve sudske tužbe koje u ovom trenutku postoje: RNK Split priznat će vlasništvo Grada Splita nad postojećim stadionom, a gradska vlast potom će klubu dodijeliti dugoročnu koncesiju nad objektom. Novi stadion imat će 10 tisuća sjedećih mjesta, dio tribina bit će i montažni, a novi Park mladeži imat će i atletsku stazu s osam traka.

I atletičari iz splitskog ASK-a, koji također koriste stadion, dobili su sve što su tražili, pa su nakon nedavnih prigovora danas ipak pozdravili početak rada na projektu i u njega se uključili. ASK će dobiti svoju odvojenu prostoriju, zatim 'tunel-dvoranu' duljine oko stotinu metara, a novi stadion imat će i sve preuvjete za organizaciju svih atletskih događanja.


'Sada slijede daljni dogovori, u kojima će i dalje sudjelovati Državno odvjetništvo i Agencija za javno-privatno partnerstvo. Svi ugovori idu njima na uvid', naglasio je Baldasar. Slaven Žužul je sjao od sreće, iako je upozorio da se radi tek o prvom koraku. Pozvao je sve institucije da 'daju doprinos te ažurnije i kvalitetnije donose zakonske odluke'. Nije pojasnio na koga misli, osim da se radi o 'stručnim službama'.
'Hvala gradonačelniku i suradnicima što su podržali projekt kojim smo svi na dobitku', kazao je Žužul.

Druga faza, koja se odnosi na stambeno-poslovni kompleks, nešto je zahtjevnija, jer zemljište na kojemu je on zamišljen dijeli nekoliko vlasnika, uključujući i državu. Tu je i šezdesetak obitelji u starim i trošnim zgradama, koje jedva čekaju preseljenje u svoje nove stanove - svi oni već su pristali na zamjenske stanove u novom naselju koje će ukupno imati oko 250 stanova.

Gradonačelniku Splita tako se ostvarila želja da se već na početku njegova mandata pokrene kakav veći projekt i da na horizontu konačno vidi dizalice. Iako datum stvarne gradnje još uvijek nije određen: osim što će još neko vrijeme proteći na sređivanju dokumentacije, treba još raspisati i urbanističko-arhitektonski natječaj. Iako Žužul tvrdi da je 'jedan njemački arhitekt' već nešto radio na idejnom rješenju novog stadiona...