AKVAPARK UMJESTO JEDINOG TERENA NA JADRANU?

'Baldasar divljački nasrće na golf'

15.10.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Ideja splitskog gradonačelnika o izgradnji akvaparka u istočnom dijelu grada, na samom ušću rijeke Žrnovnice i na mjestu današnjeg igrališta za golf, očekivano je podigla temperaturu kod golfera koji tvrde da Baldasar na njih 'divljački i protuzakonito nasrće'

Sam splitski gradonačelnik proteklog tjedna u više navrata najavio je da je akvapark jedan od projekata koje će realizirati u idućem periodu, navevši i da je o tome 'u dogovoru' s Vladinim institucijama jer je država vlasnik velikog dijela zemljišta. Neslužbene informacije govorile su da su mu ideju za vodeni park dali bivši nogometaš Igor Štimac i lokalni poduzetnik Jozo Parčina, zainteresirani za ovaj oblik ulaganja, a sam Baldasar tvrdio je da namjerava raspisati javni natječaj za investitora.

Nekoliko golf-klubova koji su 2008. dobili koncesiju za zemljište i u njega u međuvremenu uložili oko deset milijuna kuna u četvrtak je javno upozorilo gradonačelnika Splita da je njegova ideja neostvariva iz niza razloga - jer njihova koncesija traje još tri godine, jer bi po ugovoru morali biti obeštećeni za ulaganja i trebali bi dobiti uređen zamjenski teren, jer bi prije prenamjene trebalo promijeniti urbanističke planove i jer Zakon o sportu zabranjuje ukidanje sportskih terena.

'Zašto gura ovaj projekt kad ga ne podržava nijedno ministarstvo, pa čak ni njegovi vlastiti suradnici? Zašto traži investitora da bi mu pogodovao, a tek onda želi mijenjati GUP? Zašto želi uništiti cijeli jedan sport?', javno je Baldasara zapitao predsjednik Udruge golf vježbalište Stobreč-Split Davor Matić

Splitski golf-teren inače ima šest rupa, licenciran je i predstavlja jedini takav sadržaj na obali između Grčke na jugu i Savudrije na sjeveru. Planirano je širenje na devet rupa u iduće dvije godine, a postoji i mogućnost nadogradnje na puni profil s osamnaest rupa uz ulazak investitora.

Stobreč je baza u kojoj se okuplja više od tisuću aktivnih igrača s područja Dalmacije, a ondje su se stvorili državni prvaci i prvakinje u gotovo svim kategorijama. U kolovozu im je, ipak, stigao dopis gradonačelnika Baldasara u kojemu im se naređuje iseljenje u roku od mjesec dana. To nisu učinili.

'Od siječnja ove godine vlasnik zemljišta je država i ubuduće nemamo što razgovarati s Baldasarom, nego isključivo s Državnom upravom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), i to tek kada istekne koncesija', kazao je Matić.

Splitski gradonačelnik je, tvrdi, lobirao kod ove institucije da se raspiše natječaj, no u tome nije uspio, a od zemljišta su na koncu odustali i Štimac i Parčina.

Ovog tjedna i Hajduk je u suradnji s Fakultetom građevinarstva u Splitu započeo dugoročni projekt osmišljavanja budućeg sportskog kampa na ovoj lokaciji, no splitskim golferima je to prihvatljivo jer cijeli koncept uključuje puno širu zonu i među ostalim sadržajima predviđa golfske terene.

Za akvapark koji Baldasar silno želi, podsjećaju, na području Splita i Županije postoji nekoliko unaprijed predviđenih lokacija, a za onu u Dugopolju već je spremna kompletna dokumentacija.