SPLITSKI MINUS

Baldasar će prvo provjeriti Kerumove 'kosture u ormaru'

  • +5

Slavlje u Baldasarovu stožeru

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Euforija na splitskim Bačvicama nakon što se doznalo da je SDP-ov kandidat pobijedio na izborima za gradonačelnika sa samo 600-tinjak glasova više

'Zvao me je Milanović, koji je rekao da je cijelo vrijeme s nestrpljenjempratio prebrojavanje glasova u Splitu i čestitao mi na pobjedi.'

Ispred sjedišta SDP-a na Bačvicama razvijen je transparent 'Hvala Splite', nekoliko desetaka mladih skandiralo je 'Ivo, Ivo', a čulo se i 'Druže Ivo mi ti se kunemo'. Pobjedničku atmosferu na Bačvicama dodatno su pojačavale automobilske i prave trube.

'Očekivao sam tijesnu pobjedu, jer grad se očito podijelio, ali sada pozivam i protivnike da smirimo strasti i ostavimo se ideologije. Split će i sutra imati 20.000, a Županija 52 tisuće nezaposlenih. Moj prioritet bit će gospodarstvo i radna mjesta', kazao je Baldasar i ponovio da od Vjekoslava Ivaniševića očekuje ispriku zbog prljave kampanje .

'Vidjeli smo se danas na Rivi i pozdravili se. Očekujem da ćemo ovih dana popiti i kavu', rekao je.

Baldasar ne očekuje probleme oko većine u Gradskom vijeću. Dodaje da je u protekla dva tjedna razgovarao s većinom vijećnika i oni su pokazali spremnost za suradnju bez koalicijskih sporazuma. Vjeruje da će njegove projekte podržati svi pa čak i HDZ, kojeg je pozvao da bude konstruktivna oporba.

'Da, čuo sam se s Jurom Šundovom koji je dobar operativac. Očekujem i njegov doprinos, barem na projektima koji su već započeti. Da, očekujem da će biti i kostura iz ormara. Povijest i iskustvo nas uče da se to uvijek dogodi, možda čak i nehotice', poručio je Baldasar. 'U posljednja dva tjedna primio sam toliko poziva građana koji su tražili različite vrste pomoći, pa čak i dobru riječ, da ću možda morati staviti stol u predvorje gradske uprave prvih dana. Dolazit ću na posao svakoga dana, vjerojatno i vikendom. Naučio sam raditi', istaknuo je. Potvrdio je da će stati na čelo Parade ponosa koja se u Splitu održava idućeg vikenda i da će u njegovu mandatu Split dobiti centar za LGBT zajednicu.

'Ne zato što su oni iz LGBT zajednica, nego zato što su oni ugrožena manjina', istaknuo je. Novi splitski gradonačelnik u prvom dijelu mandata ne namjerava se uopće baviti Hajdukom. 'Klub ima svoju Upravu i Nadzorni odbor koji dobro rade i konačno je depolitiziran. Podržavam i projekt Naš Hajduk, a Grad će u budućnosti nekako morati pomoći svom klubu', rekao je Baldasar.

Dodao je da očekuje ugodnu atmosferu u četvrtak, kada će mu Željko Kerum predati vlast. Najprije će napraviti reviziju, odnosno 'clean start' da se vidi točan minus gradske blagajne. Još uvijek aktualni gradonačelnik Kerum danas je, pak, rekao da je za Split puno napravio, no da će se to tek vidjeti.

'Ma mislim da je nepotrebno komentirati išta. Ivo je dobio i ja mu čestitam i to je to', rekao je Kerum u razgovoru za Media servis. Kaže da Split ima velik potencijal i da je u četiri godine doživio napredak. Sve obveze Grad Split je izvršavao, rekao je Kerum i dodao da je Split, s obzirom na ostale gradove u Hrvatskoj, u odličnoj situaciji.

'Budući gradonačelnik uzima Grad u dobroj situaciji. Grad je svaki onakav koliko ima novca u proračunu, koliko uprihoduje, toliko i potroši. Znači, svake godine se radi proračun u što će se i koliko potrošiti; ako imate prihode 10 potrošite 10, a ako imate 20, potrošite 20. Takva je situacija u svim gradovima i takav je zakon', objasnio je Kerum kakav grad ostavlja nasljedniku.