ZA KVALITETNIJI ŽIVOT

[FOTO] Plenković otvorio prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, evo što će sve branitelji imati na raspolaganju

10.06.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Veteranski centar u Šibeniku, u bivšoj Vojarni Bribirskih knezova, vrijedan gotovo 84 milijuna kuna, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak u Šibeniku premijer Andrej Plenković

"Ovaj događaj najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda. Mi smo šestu godinu skupa i radimo što smatramo da je moralno za one koji su dali sebe za Hrvatsku. Unaprijedili smo zakonski okvir koji to regulira, popunili praznine, donijeli Zakon o nestalima. I ne samo to, nego sustavno, svakodnevno, radimo na pronalasku onih čije obitelji još uvijek ne znaju njihovu sudbinu niti mjesto gdje se nalaze. I to je zadaća Vlade i države", rekao je Plenković na otvorenju šibenskog Veteranskog centra.

Najavio je da da će uskoro biti dovršeni i ostali veteranski centri, uz pomoć novca EU.

"To će braniteljima omogućiti rehabilitaciju, na nivou kojeg prije nismo imali. To znači iskorak, poštovanje i uvažavanje. Ovo se radi, napravilo se i napravit će se", dodao je.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Šibeniku, još i u Petrinji, Sinju i Daruvaru.

Za njihovu izgradnju osigurano je ukupno oko 399 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU fonda za regionalni razvoj.

"Taj EU projekt jedan je od najvažnijih strateških projekata kojim se utječe na povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Uspostavom Veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje branitelja i stradalnika u društvo", rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.

  • +20
Otvoren prvi Veteranski centar Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

U centrima će biti angažirani multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći, dodao je.

Voditelj Veteranskog centra u Šibeniku je Goran Pauk, bivši šibensko-kninski župan, koji je naglasio da je Veteranski centar napravljen prije roka, opremljen s potrebnom opremom i s trenutno 16 zaposlenih, a već im je, kaže, stigla i prva grupa korisnika.

Smještajni kapacitet Veteranskog centra u Šibeniku je nešto manji od 150 ležajeva, a godišnje će, prema procjenama, moći primiti od 2500 do 2700 korisnika.