županija u akciji

Bajs otkrio: Bjelovar uvodi stroge epidemiološke mjere, kafići se zatvaraju u 22 sati, okupljanja se ograničavaju na 15 ljudi

13.11.2020 u 19:13

Bionic
Reading

Dok Hrvatska i grad Zagreb oklijevaju postrožiti epidemiološke mjere, u Bjelovaru ih uvode - preventivno. Bjelovarsko-bilogorska županija donijela je mjere za iduća dva tjedna, a one se odnose na rad kafića i ugostitelja, nošenje maski, okupljanja. Zasad se te mjere odnose samo na Bjelovar, no mogu se proširiti i na cijelu županiju. Zašto su se za to odlučili odgovara župan Damir Bajs

Naime, iz županijskog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko- bilogorske županije u petak su potvrdili 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je njih 54 iz Bjelovara.

Strože i opširnije mjere određene su za sam grad Bjelovar u kojemu su, između ostalog, zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima, kafići mogu raditi isključivo do 22 sata, a obiteljska gospodarstva koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost mogu primiti maksimalno do 15 osoba, bez obzira na veličinu prostora kojim raspolažu.

Sve odluke stupaju na snagu od 14. studenog i morat će se poštivati najmanje do 27. studenog, rekao je RTL-u Damir Bajs.

"Naredna dva tjedna imat ćemo sveobuhvatni set mjera, a fokusirane su konkretno na grad Bjelovar. Osim mjera imamo i preporuke koje su usmjerene prema obiteljima", kazao je Bajs.

"Radi se o tome da smo mi tek 17. županija po broju oboljelih u Hrvatskoj, ali u zadnje vrijeme imamo širenje virusa više nego što smo očekivali. Mi smo našu bolnicu opremili sa svime što smo mogli. Nabavili smo deset novih respiratora, imamo ih sada preko 20, imamo preko 70 kreveta, 20 se još sprema", ustvrdio je Bajs.

"Moramo gledati kako nam se puni bolnica. Prije dva tjedna imali smo tek nekoliko naših sugrađana, sad imamo više od polovice kapaciteta zauzetih. Imamo od jednu do četiri osobe na respiratoru. Moramo riješiti probleme prije nego što postanu akutni", pojasnio je Bajs.

Naglasio je i da ne misli da su Bjelovarčani manje discipliranijiod ostatka županije, ali da treba djelovati sada.

"Mi smo imali i prije strože pojedinačne mjere, primjerice za općinu Đulovac. Tu smo uspjeli ograničiti proboj virusa i nadamo se da ćemo to uspjeti i za županiju. Moramo sada posvetiti pozornost Bjelovaru da svi shvatimo u kojoj se situaciji nalazimo. Nadam se da će mjere uroditi plodom i da ih nećemo morati produljiti na još dva tjedna", kazao je Bajs.