ZAKON O GOLFU I UZAVRELE STRASTI

Bajs: Čičak je star i bolestan

23.04.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Ministar turizma Damir Bajs ekspresno je odgovorio predsjedniku HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku na optužbe da je lažov, korumpiran i glup poručivši mu da je, kako je i sam prije govorio, star i bolestan čovjek koji ne zna točno pročitati dvije-tri rečenice

Čičak je na konferenciji za novinare optužio Bajsa da je lagao javnost u emisiji 'Otvoreno' tvrdeći da je Zakonom o golfu predviđeno samo pet posto za izgradnju pratećih objekata, a on tvrdi da je omogućeno čak 25 posto za izgradnju tih objekata što je nazvao organiziranim kriminalom, paravanom za korupciju i prikrivenim nastavkom apartmanizacije i betonizacije obale.

Priopćenje ministra turizma Damira Bajsa donosimo u cijelosti.

Ivan Zvonimir Čičak već je iznimno dugo na javnoj sceni Hrvatske, promijenivši u međuvremenu velik broj javnih funkcija, a u svojim javnim istupima u zadnje je vrijeme naglašavao kako je star i pritisnut bolestima.

To mu vjerujem, jer očito to može biti jedini razlog zbog kojeg gospodin Čičak nije u stanju ispravno pročitati dvije do tri rečenice koje objašnjavaju gdje se nalaze golf tereni u Hrvatskoj, jer inače ne bi neistinito tvrdio da su golf tereni planirani samo uz hrvatsku obalu kada su 34 igrališta predviđena u županijama koje nemaju nikakav dodir s morem.

Nadalje, nije točno pročitao rečenice iz Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf, u kojima stoji da: „Gustoća izgrađenosti građevina iz članka 2. podstavka 2. ovog Zakona utvrđuje se dokumentima prostornog uređenja, a ista ne smije zauzimati više od 25% od ukupne tlocrtne površine na kojoj se planira izgradnja ugostiteljsko-turističkih građevina namijenjenih smještaju“ (Članak 3. stavak 2.).

Iz istih razloga smatram da je potpuno oprostivo gospodinu Čičku što je ovakvim nastupom zapravo potvrdio činjenicu, koja se kao teza često provlači, da je golf u Hrvatskoj očito nepoželjan te da su ulagači u golf očito ljudi sumnjivih namjera koji žele, prije svega, betonizirati obalu, iako su činjenice potpuno drugačije.

Naime, u proteklih 20 godina izgrađena su svega tri golf igrališta u Hrvatskoj, a od stotinu ulagača koji su trebali preplaviti našu zemlju te zaraditi na betonizaciji, nitko se niti jednom nije obratio niti Ministarstvu turizma, ni drugim nadležnim ustanovama. Očito su ti „kriminalci“ našli manje sigurne zemlje u kojima se lakše može okrenuti sumnjiv novac kao što su, primjerice, Velika Britanija koja broji oko 2 tisuće golf igrališta, Njemačka s 500-tinjak igrališta ili Austrija s njih 150.