KAKO TO VIDI JOSIPOVIĆ

Bajić radišan, Šuker nevjerojatan, Sanader?

02.10.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Istrage moraju biti temeljite, bez utjecaja politike, a Sanader bi konačno trebao objasniti zašto je otišao, kazao je predsjednik Ivo Josipović u Intervjuu tjedna na Radiju 101, ali u daljnje se osvrte na afere koje potresaju Hrvatsku nije upuštao

Komentirajući uhićenje bivšeg ravnatelja Carinske uprave i bivšeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića, Josipović je rekao da se 'istraga u tom slučaju mora provesti temeljito, bez utjecaja politike jer o takvim slučajevima ovisi ocjena sposobnosti Hrvatske da uđe u Europsku uniju'.

Na to je pridodao 'pustimo policiji i DORH-u da naprave svoj posao do kraja' jer je 'ključno neovisno funkcioniranje institucija zaduženih za nadzor, dakle, pravosuđa, DORH-a, Porezne uprave, financijske policije. Bitno je da su one izvan političkog utjecaja i kontrole ove ili one stranke'.

KAKO SE PROMIJENILA SITUACIJA

Što se tiče rada DORH-a i Mladena Bajića koji često biva prozivan za kampanjski nastup, Josipović se uspio sjetiti da je i on, dok je još bio saborski zastupnik, glasovao protiv izvješća o radu DORH-a koje je podnio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, nezadovoljan učinjenim a vezano uz gospodarski kriminal i korupciju te pretvorbu i privatizaciju.

Danas Josipoviću svira druga ploča: 'Danas se počelo raditi i treba Bajiću pustiti da završi svoj posao i mandat. A dobro je, i to treba u dobro ubrojiti premijerki Jadranki Kosor, da Bajić više nema političke zapreke da otvara sve slučajeve, pa i one najviših državnih dužnosnika. I to je pozitivno za cijelu Hrvatsku.'

ZAŠTO JE POBJEGAO IVO SANADER?

'Bilo bi dobro da se već jednom otkrije zašto je otišao Ivo Sanader. To je važno za opće političko zdravlje, ali i njegov ugled. Vidjeli smo pod kojim je okolnostima otišao i kako su građani na to reagirali', bio je Josipovićev komentar na zasluge koje Sanader sam sebi ubraja u račun borbe protiv korupcije.

Međutim, jasno je mišljenje izostalo i oko toga je li u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za prijevremene izbore.

PRIJEVREMENI IZBORI, HDSSB, ŠUKER

'Hoće li se ići u izbore, stvar je parlamentarne situacije. Ali složio bih se da imamo ozbiljni problem u funkcioniranju sustava, a s druge strane, otvaranje raznih istraga znak je da država počinje funkcionirati. Ponavljam, za Hrvatsku je neobično važno da se svi ti postupci riješe 'lege artis'. To ne znači da odluka nužno mora biti osuđujuća, da ne ispadne da se žrtvuje onoga ili ovoga na oltar EU ili neke naše budućnosti. Naprosto, postupak mora biti proveden neovisno, bez utjecaja politike', istaknuo je Josipović.

Kad je pak riječ o mogućem ukidanju HDSSB-a kao stranke koja ne priznaje presude RH, Josipović je podsjetio da je 'takva odluka u rukama Ustavnog suda, ali i da ne smije biti stranke koja ne poštuje ustavni poredak. U protivnom treba snositi sankcije'.

Ponovio je Josipović i da mu je nevjerojatna izjava ministra financija Ivana Šukera koju je dao Povjerenstvu za Inu da nije znao za što je glasovao, ali ne smatra da bi trebalo kao na Islandu raditi novi zakon o kažnjavanju za nemar dužnosnika.

'Kažnjavati je za takve stvari već moguće kroz naš kazneni zakon i samo je pitanje primjenjujemo li to', rekao je Josipović te najavio da će se za dva tjedna odlučivati o sudbini Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na sjednici Vijeća za obranu.

ZA DVA TJEDNA ODLUKA O AVIONIMA

'Konzultirat ću se sa strukom, ali volio bih kada bismo mogli postojeći vozni park modernizirati i pričekati vremena kada se nadam da će Hrvatska imati sredstva da kupi dobre avione', istaknuo je Josipović i dodao da bi 'volio da zadržimo mogućnost vlastite kontrole neba'.

'Treba donijeti racionalnu odluku. Svi bi rado imali avione, ali zrakoplovstvo nije samo puki let. Troškovi kupnje aviona su enormni, ako ih hoćemo, to treba platiti. Kao što nije jeftin ni strani nadzor hrvatskog neba, ali sve će se vidjeti kad se brojke stave na stol', kazao je Josipović.

Najavio je i da će preispitati je li se izašlo iz okvira ugovora koji MORH ima s Teatrom Ulysses s obzirom na ovoljetno dopuštenje da se na Vangu vojnim gliserom ide na izlet na koji su, kao gosti Teatra, išli i neki saborski zastupnici.