NEPRIJATELJI DRŽAVE

Bahrein progoni liječnike

01.10.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Sud u Bahreinu potvrdio je zatvorske kazne za devet medicinskih radnika koji su liječili prosvjednike u prodemokratskim prosvjedima koji su potresali ovu zaljevsku kraljevinu prošle godine, a koje je vojska uz pomoć Saudijske Arabije slomila silom

Osuđeni su zbog poticanja i sudjelovanja u nezakonitim demonstracijama te zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Doktor Ali al-Ekri osuđen je na pet godina, a osmero ostalih su dobili između mjesec i tri godine zatvora, javlja BBC.  Slučaj koji se vodi protiv liječnika izazvao je osude međunarodne javnosti i ispit vladine predanosti reformama.

Nakon što je vojska silom zaustavila prosvjede, u kojima se zahtijevalo više demokracije i kraj diskriminacije šijitske većine od sunitske kraljevske obitelji, bolnice su bile pune ranjenika.

Tijekom nemira neki liječnici su otvoreno u javnosti govorili protiv načina na koji su slomljeni prosvjedi. Sve zajedno oko 95 liječnika je uhićeno u odmazdi bahreinske vladajuće obitelji zbog njihova sudjelovanja u pobuni.